Težina komada kruha

Kruh se smatra visokokaloričnim proizvodom, što je kontraindicirano tijekom prehrane. Ali potpuno napustiti to nije lako. Koliko kalorija ima u kruhu? Uzmite u obzir koliko kriški jesti dnevno, primjerice na dijeti?

Pažnja! Ovaj materijal služi samo kao smjernica. Ne biste trebali pribjegavati gore opisanim metodama liječenja bez da se prethodno savjetujete s liječnikom.

Koliko kalorija ima u kruhu

Za pripremu kruha koriste se različiti recepti: pomiješa se nekoliko sorti brašna, dodaju se mekinje, koristi se kvasac ili kvas. Svaka vrsta kruha razlikuje se u broju kalorija i prisutnosti hranjivih sastojaka:

 • Bijeli kruh - 242 kcal / 100 g. Kalorijski sadržaj bijelog kruha je najveći. Sadrži veliku količinu glutena i škroba, ali nema korisnih tvari.
 • Crni kruh - 205 kcal / 100 g. Sadrži mnogo aminokiselina koje stimuliraju imunološki sustav. Poboljšava metabolizam.
 • Branutov kruh - 248 kcal / 100 g. Sadrži vitamin B, poboljšava probavni sustav, snižava kolesterol.
 • Zrno - 230 kcal / 100 g. Sastoji se od cjelovitih žitarica. Sadrži vitamine A, B, E i razne elemente u tragovima. Poboljšava vaskularnu funkciju.
 • Bezdrozhevoy - 170 kcal / 100 g. Najniža vrsta kalorija. Manjak kvasca u receptu poboljšava metabolizam.

Bez obzira na vrstu, kruh nije dijetetski proizvod. Gotovo svi nutricionisti dodaju ga na crnu listu. Ali, ako je osoba na dijeti, naročito mu nedostaje kruha. Tijelo zahtijeva poznatu hranu. Ne ograničavajte se: ako želite pojesti krišku, pojedite je. Ništa se loše neće dogoditi, pogotovo ako je to bio sastavni dio prehrane. Ograničavajući sebe i na najmanju, izložite svoje tijelo dodatnom stresu..

Tijekom dijeta držite pri ruci nekoliko vrsta kruha. Koristite ih za postizanje različitih ciljeva:

 • Brzo povratite energiju. Jedite krišku kruha ili bijeli kruh. Zbog visokog sadržaja glutena, tijelo će ga brzo apsorbirati bez taloga..
 • Riješite se gladi. Na krišku smeđeg kruha rasporedite tanki sloj maslaca. Dugo ćete zaboraviti na glad, uzimajući minimum kalorija.
 • Zadovoljite nedostatak vitamina B. Jedite krišku kruha od žitarica. Cjelovito brašno će vratiti nedostatak vitamina i aminokiselina.

Kalorični kruh

Nutricionisti isključuju kruh iz prehrane zbog ljudske slabosti. Ne jedemo kruh odvojeno, već jedemo s drugim jelima. Kombinacija krumpira, mesa i masnih jela s kruhom sigurno će se odraziti na figuri. Sendviči su najopasniji. Kruh s maslacem, kobasicom, sirom i ostalim proizvodima za ispiranje usta nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ne zaustavljamo se na jednom sendviču - slijedit će ga drugi i treći.

Ne odustajte od sendviča. Strogo kontrolirajte što stavljate na kruh. A koliko kalorija ima u bijelom kruhu i maslacu? Kalorični sadržaj tanke kriške kruha, koja teži 30 grama, je 78 kcal. Dodajte 9 grama maslaca po stopi od 600 kcal / 100 g. Kao rezultat toga, kalorični udio komada bijelog kruha s tankim slojem maslaca iznosi samo 132 kcal. Stavite još jednu malu krišku sira i grickalica je spremna.

Čuvajte opreznost. Ne važite svaku krišku i ne računajte koliko kalorija ima u smeđem kruhu ili bijelom. Pratite što i kada jedete. Sjetite se nekih korisnih savjeta:

 • Ne jedi vrući kruh. Povećana ljepljivost teško je uočiti tijelo, pridonoseći crijevnim bolestima.
 • Svakako dodajte puno povrća na krišku kruha..
 • Jedite raženi kruh s ribom i mesnim proizvodima. Kalorični sadržaj crnog kruha izravnava se njegovom punoćom. Nećete jesti puno.

Nikada se ne odričite svog omiljenog kruha u potpunosti. Zapamtite: kruh sam po sebi nije toliko važan kao ono što se na njemu širi. Dijetalni kruh neće vam uštedjeti ako imaju debeli sloj maslaca s narezanom šunkom. Pridržavajte se razboritosti - i tada će dijeta imati koristi bez nepotrebnih žrtava.

Autor: Anna Ivanovna Tikhomirova, kandidatkinja medicinskih znanosti

Recenzent: kandidat medicinskih znanosti, profesor Ivan Georgievich Maksakov

Domaći kruh. Matematika i život: postotak pekarne

Koncept "postotak pečenja" koriste sve pekare na svijetu. Vrlo je jednostavno, samo se sjetite matematike za 5. razred srednje škole, a postat će mnogo lakše razumjeti i najkonkretnije recepte.

Već smo rekli da je pečenje tačna znanost. Naravno, i "očima", samo će rezultat biti nepredvidiv. Pretpostavimo da ste pekli kruh koji vam se stvarno svidio. Kako sljedeći put ispeći? Ili, obrnuto, iskustvo je bilo neuspješno. Što treba promijeniti da bi se to popravilo?
Za to postoje recepti. No, je li moguće zamisliti kakav će biti kruh samo čitajući recept bez pečenja? Ili, na primjer, u receptu je naznačeno nekih čudnih 738 g brašna, a vi želite ispeći kruh od kilograma brašna. Kako biti?

Pekari širom svijeta upotrebljavaju izraz "postotak pekara" ili "postotak pekarske proizvodnje".

Glavni sastojak bilo kojeg kruha je brašno. A njegova težina navedena u receptu uzima se kao 100%. Ako je u receptu naznačeno više vrsta brašna, tada se njihova ukupna težina uzima kao 100%. A svi ostali sastojci (voda, kvas, sol, maslac, šećer itd.) Računaju se u postotku mase brašna.

Evo, na primjer, recepta za francuski kruh ispisanog u jedinicama težine i postotku pečenja (u zagradama):

Brašno: 583,0 g (100%)
Voda: 408,1 g (70%)
Prešani kvas: 5,83 g (1%)
Sol 11,66 g (2%)

Ukupna težina tijesta: 1000 g (173%)

Što možemo naučiti iz takvog zapisa?
Prije svega, tijesto će biti prilično vlažno (70% vode) i slano (2% sadržaja soli je na vrhuncu norme). Kvasca ima malo (samo 1%), što znači da će fermentacija biti duga i lagana.

Zašto je ovaj zapis prikladan za nas??

- Prvo, lako prepričavanje. Na primjer, ostalo vam je samo 3 grama kvasca. Kako saznati koliko brašna, vode i soli trebate uzeti za pečenje kruha prema ovom receptu? Određujemo težinu brašna (3 g x 100%: 1% = 300 g), a zatim i sve ostale sastojke, uzimajući težinu brašna kao 100% (dobivamo 210 g vode i 6 g soli). Ili želite mijesiti ne 1000 g tijesta, već samo 750. Napravite proporciju i izračunajte koliko grama svakog proizvoda trebate uzeti.
- drugo, postotak pečenja pomaže u nekoliko minuta usporediti nekoliko recepata. Na primjer, vidjeli ste novi recept za baguette od 560 g brašna. Već imate recept za baguette, ali od 720 g brašna. Ako oba recepta prevedete u postotak pečenja, vidjet ćete da se oni ne razlikuju, osim težine sastojaka. Ili, obrnuto, vidjet ćete kako se jedna razlikuje od druge (vlaga, stupanj slanosti, broj kvasca).
- treće, pisanje recepta u postotku pečenja olakšat će ispravljanje pogreške prilikom miješanja tijesta. Na primjer, slučajno ste nalili više vode nego što je navedeno u receptu. Ali znate da voda u ovom kruhu iznosi 70% težine brašna. Jednostavnim proračunima otkrit ćete koliko brašna, soli i kvasca trebate dodati u tijesto kako biste se vratili izvornom receptu..
četvrto, poznavanje koncepta "postotak pekara" omogućava pekarima iz svih zemalja da govore isti jezik. Recite "tijesto sa 75% vlage" - i bilo koji pekar će vas razumjeti.

Mi ćemo se detaljnije posvetiti konceptu vlažnosti (ili postotne hidratacije) testa.
Radi jednostavnosti, pretpostavljamo da je sadržaj vlage u tijestu definiran kao postotak mase brašna prema težini vode (ili druge tekućine), uz razumijevanje da jaja, masnoća i šećer čine tijesto tanjim.

100% brašno pomiješano s istom količinom vode daje tijestu 100% vlage. Ovo tijesto, otprilike isto kao i palačinke, slobodno pada, ali ne istječe iz žlice.
Vlažnost tijesta za kruh u pravilu se kreće od 50% do 85% (iako postoje majstori koji mogu raditi sa 100% hidratacijskim tijestom).

Stupanj hidratacije jedan je od najvažnijih čimbenika koji utječu na strukturu mrvice gotovog kruha (drugi faktor je intenzitet miješanja tijesta). Najčešće, kruh iz vlažnijeg tijesta ima velike, neravne pore u mrvici, dok se sama mrvica čini pomalo gumenom (na primjer, šabatta napravljena od tijesta bez tijesta ima udio vlage od 71%). Vlažnost narezanog kruha je 57%, a to je mekan kruh s fino poroznom ujednačenom mrvicom.

Dovoljno je jednom razumjeti koliki je postotak pečenja i naučiti ga primijeniti u praksi. To uopće nije viša matematika, već nastavni plan i program za 5. razred. Zatim unesite formule u tablicu programa Exel i automatski izračunajte recepte, ovisno o broju proizvoda koji su izvor ili željenoj težini gotovog testa..

Dijetalni kruh za mršavljenje: koristi i štete

Jesu li kruh i dijeta nespojivi pojmovi? Je li moguće jesti dijetalni kruh za mršavljenje? Nije sve tako jednostavno. Razumijemo koje su prednosti i štete od hrskave hrane.

Je li moguće jesti kruh s gubitkom kilograma i postoje li zdravi kruh s pravilnim sastavom i opravdanim kalorijama. Otkrivamo kako odabrati najbolji kruh za zdravu prehranu.

Kruh ili kruh - što je bolje jesti na dijeti

Zdravi ugljikohidrati mogu diverzificirati zdravu i cjelovitu prehranu. Trebate samo biti u mogućnosti da ih odaberete.

Kruh i kruh - kalorije

Što je bolje dodati dijeti? Usporedimo koliko kruha i kruha treba pojesti, a da se ne popravi:

 • raženi kruh - 259 cal.;
 • Pšenica - 265 cal.;
 • cjelovite žitarice - 293 kalorije;
 • kruh - 262 cal.;
 • Borodino kruh - 259 cal.

Prosječni kalorični sadržaj kruha je 250 kalorija. A sada određujemo kalorijski sadržaj kruha na 100 g:

 • kukuruzni kruh - 340 kalorija;
 • integralni kruh - 320 cal.;
 • raženi kruh - 309 cal.;
 • pšenični kruh - 330 cal.

Prosječni kalorični sadržaj kruha je 300 kalorija. Čini se da je kruh pobijedio, ali nije. Jedan komad kruha teži oko 35 g, a težina jednog hljebnog kruha ne prelazi 10 g. Ispada da ćete pojesti mnogo manje kruha da biste dobili dovoljno.

Hrskavi kruh i kruh - sastav

Osnovni sastav bujnog kruha je brašno, sol, jaja, kvas, kiselo tijesto, maslac, šećer, voda ili mlijeko. Sada proučavamo sastojke koji se koriste za pravljenje kruha. Glavne komponente zdravih hrskavih grickalica su brašno i voda. Uz to, proizvođači uključuju proklijale žitarice, mekinje, začine poput češnjaka ili kopra. Sastav kruha mnogo je jednostavniji i razumljiviji, zbog čega su hrskave kriške bolje za prehranu i zdravu prehranu..

Korisni kolači za mršavljenje - Marketinški trik ili istina

Koji su kruh najkorisniji i pravi. Postoji nekoliko čimbenika koji određuju vrijednost hrskavog proizvoda..

Cijelo zrno

Bilo koji proizvod od cjelovitih žitarica ima niži glikemijski indeks i višu razinu vlakana. Drugim riječima, treba vam manje kruha da biste se dovoljno brzo pripremili..

Količina vlakana

Visoko vlakno je još jedan znak korisnosti hrenovke. Pročitajte sadržaj prije kupnje. U idealnom slučaju razina vlakana treba prelaziti 6 g na 100 g proizvoda.

Mala masnoća

Provjerite da hrskavi zalogaji ne sadrže velike količine masti, posebno zasićenih. Zašto dijetalne peciva uključuju masnoću? Jednostavno je - neki proizvođači dodaju puno ulja u sastav. Korisni kruhovi za mršavljenje ne prelaze granicu od 2,5 g zasićenih masti na 100 g.

Žitarice povećavaju količinu masti - to je normalno

Mnoge žitarice sadrže više masti. Uz jedan amandman - nezasićene masti. Koristan je za srce, zglobove i unutarnje organe. Slobodno kupite takav kruh, ne obraćajući pažnju na njihov kalorični sadržaj.

Sadržaj soli

Sol je najjeftiniji pojačivač okusa. U velikim količinama obično se ne stavlja u dijetni kruh, već u štetne krekere i krekere. Referentna vrijednost za korisnost - manje od 120 mg na 100 g proizvoda.

Najbolji kolači za mršavljenje: Rangiranje marki

 • Ugristi
 • Dr. Korner;
 • Finn Crisp;
 • "Dobro gotov kruh";
 • „Zdraviji”.

Dijetalni kruh za mršavljenje: koristi i štete

Hrenovci - dobro

Jedenje redovitih hrskavih kriški, prema riječima nutricionista, poboljšava probavni trakt i snižava šećer u krvi na normalu. Margarin, kvasac i jaja koja čine obični kruh, naprotiv, usporavaju metabolizam i dovode do debljanja.
Korisni kruh zauzvrat pozitivno djeluje na tijelo:

Kalorični kruh

Čovječanstvo je tisućama godina tretiralo kruh kao izvor snage, zdravlja i blagostanja. Ali od početka osamdesetih godina prošlog stoljeća, uz konzumaciju visokokaloričnog proizvoda, ljudi su češće povezani s problemima prekomjerne težine ili pretilosti, što dovodi do ozbiljnih bolesti.

Statistički podaci bilježe tužne činjenice: prekomjerna težina i pretilost postali su globalna epidemija. Liječnici su oglasili uzbunu, a gorljivi pobornici zdrave prehrane uvrstili su sve pekarske proizvode na popis "loše" hrane zbog najvišeg kalorijskog sadržaja. Ali razlog neprestanog porasta broja ljudi s prekomjernom težinom ne leži u kalorijskom sadržaju kruha: on je višestruk.

Nemojte žuriti da isključite pečenje iz prehrane, razmišljajući o dijetama. S istim uspjehom možete odbiti mnoge visokokalorične namirnice! Da razumijemo.

Vrste kruha: značajke i sastav kalorija

Da biste razumjeli koliko je kalorija u kruhu, kako biste odredili normu njegove konzumacije, morate saznati što je uključeno u pečenje, kakva se brašna koristila u njemu. U velikoj mjeri tehnologija njegove pripreme utječe i na promjenu kalorijskog sadržaja proizvoda.

Donja tablica prikazuje najčešće vrste pečenja i kalorije u 100 g proizvoda:

Vrsta kruhaKalorije na 100 gProteini masti ugljikohidrati
Raž25013/3/40
Kvasac bez2367,9 / 1 / 47,6
Cjelovito raženo brašno sa sladom1987,8 / 1 / 39,6
siva2277,5 / 1,3 / 45,2
Darnitsky2066,6 / 1,1 / 41
Borodinsky2086,9 / 1,3 / 40,9
Raženo brašno2175,9 / 1,1 / 44,5
Pšenica-raž ("ukrajinska")1986,6 / 1,2 / 39,6
Sa mekinjama od pšeničnog brašna2529,6 / 2,7 / 47,1
Pšenica, izrađena od vrhunskog brašna2428.1 / 1 / 48.8
Cijelo zrno (Metropolitan)2107 / 1,2 / 45,8

Škrob - složeni polisaharid, ugljikohidrat koji stvara višak masnoće u tijelu.

Skupo premium pšenično brašno sadrži škrob, dušične spojeve koji čine izvrsno pečenje, ali u stvari je brašno prvog razreda, integralno brašno, sa sadržajem mekinja vrijednije u prehrambenoj prehrani od sitnozrnog pšeničnog brašna bez nečistoća (mekinje).

Pšenični kruh s mekinjama, koji sadrži više kalorija, vrijedniji je i uravnoteženiji proizvod, jer vlakna (tvrda ljuska zrna) reguliraju proces probave. Asortiman kruha, koji sadrži različit omjer raženog, mekinjenog i pšeničnog brašna, također je važan kad se računaju kalorije, kao i sorta pšenice od koje se proizvodi brašno.

Možda se naši preci nisu debljali, jer su pekli kruh od integralnog brašna, jer nisu bili upoznati s tehnologijama koje su brašno dovele u rafinirano stanje.

Potpuno odbijanje proizvoda vjerojatno vas neće spasiti od viška kilograma. Umjesto toga, suprotno: zabrana izaziva unutarnji prosvjed, a stvaranje psihološkog disonance ne pridonosi postizanju rezultata - priroda se ne može zavarati..

Razumijevanje suštine problema početak je njegovog prevladavanja. Stoga smatramo najzanimljivije razloge koji vode do prekomjerne težine. Istina je u sredini.

Psihološki i socijalni aspekti

Visokokalorični kruh doprinosi akumuliranju energije u tijelu, koja se u nedostatku fizičkog napora nakuplja pod kožom u obliku "strateških rezervi" u slučaju nestanka struje.

Od sredine dvadesetog stoljeća vanjski se čimbenici radikalno promijenili: čovjek je u borbi za preživljavanje stvorio sebi ugodno okruženje za život, stavio u službu tehnički napredak, eliminirajući potrebu za teškim fizičkim radom za vlastiti opstanak. No, dobivši "lagani kruh", ljudi nisu pronašli idealnu formulu za kombiniranje molekularnih tehnologija s genetskim kodom koji je priroda donirala za opstanak čovječanstva kao biološke vrste.

Budući da su ljudi naučili loviti, pripitomljene životinje, meso i maslac bili su dostupni samo plemstvu.

Kruh ostaje najpristupačniji proizvod za sve društvene skupine u svim zemljama svijeta..

Prevladavanje brašnastih proizvoda u prehrani ljudi pretvorilo se u stečeni instinkt koji djeluje i sada, u slučajevima nestabilne financijske situacije u pojedinoj obitelji ili čak na državnoj razini u vrijeme gospodarske krize.

Na tisuću godina stara navika zasićenja tijela obiljem najviše kalorične, pristupačne hrane sačuvana je na podsvjesnoj razini. Koža svježeg kruha u kombinaciji s omiljenim, ne manje kaloričnim delicijama pokreće mehanizam prirodnog instinkta, a sendvič zasjenjuje misli borbe protiv prekomjerne težine.

Zapamtite da je hrana prije svega izvor energije, a ne užitak. Potrošnja energije trebala bi odgovarati ukupnoj količini potrošenih kalorija, uključujući kruh.

Kruh i vježba

Suvremene tehnologije naučile su ljude da nema potrebe dobivati ​​hranu napornim radom - samo pritisnite nekoliko gumba, naručite hamburger ili pizzu pravo u uredu, bez odvajanja od monotonog posla koji ne zahtijeva fizički napor. Ista se situacija ponovi kod kuće, nakon radnog dana: grickalice ispred TV ekrana često se sastoje i od hrane s visokom kalorijom.

Možete razgovarati o "opasnosti kruha" za lik, tražiti "jedinstvene dijete".

Nema garancije da je "resesedanje proteinima", kupovina skupljih proizvoda lako se nositi s prekomjernom težinom, vodeći sjedilački način života. Predlažemo da pročitate članak u kojem postoje savjeti kako smršavjeti bez dijeta.

Sadržaj kalorija u kruhu i komadu kruha

Budući da sve vrste kruha imaju različit sastav i težinu, teško je dati definitivan odgovor na broj kalorija koje sadrže jedan kruh. Ali samostalno odrediti njegov kalorijski sadržaj, aritmetičkim proračunima, nije teško. Da biste to učinili, morate znati vrstu pečenja i njegovu točnu težinu, a zatim koristiti formulu za izračun: iz tablice kalorija uzmite broj kalorija na 100 g i pomnožite ga s brojem grama u kruhu. Na primjer:

 • Pšenični kruh težine 600 g sadrži 242 kcal na 100 g, odnosno trebate 6 * 242 = 1452 kcal;
 • Borodinski kruh težak 350 g - 728 kcal (3,5 * 208).

Dakle, znajući sadržaj kalorija i težinu hljeba, možete saznati težinu jednog komada i izračunati broj kalorija u njemu. U prosjeku komad bijelog kruha teži oko 25 g, crni - 35 g, kruh - 20 g, a debljina ne prelazi 0,5 cm. Da biste izračunali, trebate izrezati kruh na približno jednake kriške i podijeliti ukupnu težinu prema broju dobivenih komada, a zatim izračunati kalorijski sadržaj.

 • Ako izrežete kruh bijelog kruha težine 500 g na 18 komada, svaki će komad sadržavati otprilike 67 kcal ((5 * 242) / 18);
 • Kriška teška 35 g, izrezana iz kruha Borodinskog (350 g), ima 72,8 kcal.

Sendviči: dodaci kalorijama

Sendviči, hamburgeri, topli i hladni sendviči s raznim aditivima omiljene su opcije za užinu. Ali kada osoba ide na dijetu, "brzu hranu" mora kategorički napustiti, imajući u vidu visoki kalorični sadržaj kruha i ne manje kalorične dodatke. Ako volite jesti iz McDonald'sa, onda vam predlažemo da pročitate o kalorijskim McDonaldsovim proizvodima, o sigurnoj i nezdravoj hrani.

U prosjeku 150-400 kcal po sendviču s dodacima.

Upravo je to osnovni uzrok isključenja sendviča iz zdrave prehrane.

Oni koji ne mogu zamisliti stanku za ručak na poslu bez nekoliko sendviča, morate obratiti pažnju na dodatke s optimalnim brojem kalorija i uključiti ih u prehranu. Izračun sadržaja kalorija u proizvodu može se provesti po istom principu kao i kod kruha: ukupni broj kalorija u dodatku dijeli se s brojem komada kobasica, maslaca, sira itd..

Donja tablica prikazuje popis najčešćih aditiva za sendviče i kalorija po komadu:

ImeTežinakalorije
Maslac4trideset
Kuhana kobasica36170
šunka2884
Salama1058
Dimljena kobasica936
Sirosamnaest62
Brynza3177
Kremasti sirosamnaest59
Majoneza531
Med2284
Riba53148
Crveni kavijar10102

Da biste smanjili broj kalorija u sendviču, koristite zamjene za kruh i što više svježeg povrća umjesto masne hrane.

Sendviči nam često pomažu na putu, ali to nije jedina hrana koju možete ponijeti sa sobom. Preporučujemo naš članak: što poduzeti na putu.

Kalorijski krekeri i prženi kruh

Ruske se vrlo često koriste kao dodatak vrućim tekućim jelima i salatama. Preporuke za njihovo uključivanje u zdravu prehranu odnose se na sadržaj velike količine hranjivih sastojaka i vitamina (magnezij, fosfor, željezo, kalij, natrij itd.), Kao i malo glutena koji pomaže u normalizaciji probavnog trakta.

Budući da se sušenje događa bez ikakvih aditiva, kalorični sadržaj krekera se praktički ne razlikuje od kalorijskog sadržaja kruha od kojeg su napravljeni.

Na 100 g proizvoda različitih sorti su:

 • 331 kcal - kruh;
 • 210 kcal - smeđi kruh;
 • 395 kcal - krušne mrvice;
 • 180 kcal - raženi kruh;
 • 410 kcal - krekeri sa grožđicama;
 • 230 kcal - sivi kruh.

Krutoni, poput keksa s kruhom, dobra su baza za grickalice i sendviče. Tostirani hrskavi kruh opskrbljuje tijelo s puno ugljikohidrata, cinka, fosfora, bakra, kalija, kalcija, vitamina PP i B, kao i zasićenih i polinezasićenih kiselina. Kalorični sadržaj krutona izravno ovisi o vrsti kruha i aditivima na kojima se prži. Kada koristite 3 g maslaca (23 kcal) i komad crnog kruha (73 kcal), snack će se učvrstiti za 96 kcal. U prosjeku, do 407 kcal na 100 g krutona.

Korist i šteta

Koristi i štete kruha određuju se s nekoliko kriterija:

 • stupanj korištenog brašna;
 • aditivi koji povećavaju rok trajanja, poboljšavaju izgled;
 • kalorični sadržaj i energetska vrijednost proizvoda određuje se tehnološkim postupkom, počevši od pripreme proizvoda i završavajući s pakiranjem gotovih kruhova;
 • poštivanje standarda potrošnje, kultura hrane;
 • značajke tijela.

Mnogi se stručnjaci slažu da su vodeći na listi proizvoda od brašna dijetalne vrijednosti proizvodi od oguljenog raženog i pšeničnog grubog brašna, kao i mekinje i kruh od cjelovitih žitarica. Prema istraživanjima, upravo te sorte imaju maksimalan broj potrebnih elemenata u tragovima. Zašto? Prerada sirovina za proizvodnju brašna uključuje očuvanje u konačnom proizvodu udjela proklijalih žitarica koje imaju najveću korist.

Pšenični kruh, koji se stoljećima smatrao privilegiranom hranom, danas se odnosi na "štetne" proizvode. Proizvodi s 20% -tnim udjelom ljuske zrna nazivaju se dijetalnim pečenjem. Kruh od cjelovitog pšeničnog brašna s mekinjama brzo i dugo zasiti tijelo, normalizira crijeva. Budući da sadrži "sporo ugljikohidrate", koje tijelo postupno apsorbira, ne plaćajte u rezervi masnog tkiva.

Također se ne preporučuje zlouporaba kvasca. Oni uništavaju hranjive tvari u proizvodu, postaju uzrok disbioze, reagirajući s ugljikohidratima brašna čak i u fazi miješanja tijesta.

Kad odaberete dijetalni kruh, obratite više pažnje na tijesto bez kvasca (pita kruh, nemasni kolači) ili na proizvode pripremljene s kiselim tijestom.

Nudimo vam pogledati videozapis na temu kvasca i "kruha bez kvasca" iz programa "Živio zdravo".

Pokušajte pažljivo proučiti sastav proizvoda navedenog na naljepnici. Neke vrste pečenja sadrže margarin koji opskrbljuje tijelo velikom količinom štetnih trans masti, kemijskih dodataka. Takvo pečenje uzrokuje neravnotežu u probavnom procesu..

Nudimo vam pogledati video iz programa "Živite zdravo" o margarinu i maslacu.

Pecite kruh kod kuće kako biste bolje kontrolirali kalorije..

Donja tablica pomoći će vam da shvatite koji kruh sadrži više hranjivih sastojaka i koja je njegova energetska vrijednost:

RažbijelaCrno
vjeverice
8,5 g7,6 g1,72 g
masti
3,3 g3,2 g0,31 g
ugljikohidrati
48,3 g50,8 g11,29 g
Celuloza
5,8 g2,4 g2,8 g
kalcijum
24 mg33 mg35 mg
Kalij
166 mg100 mg74 mg
Natrij
660 mg681 mg49 mg

Usput, ako želite znati koji je kruh bolji bijeli ili crni, onda predlažemo da pogledate video na ovu temu.

Jesti kruh na dijeti

Sastav kruha uključuje i druge korisne tvari, čija prisutnost izravno ovisi o vrsti proizvoda.

Rasprostranjeno uvjerenje da je kruh „zabranjeno voće“ na dijeti je pogrešno. Ako želite smršavjeti, slijedite mjeru u korištenju pekarskih proizvoda. Da biste popravili rezultate, slijedite sljedeća pravila:

 • Ograničite potrošnju na 50 g (2 komada) dnevno.
 • Da biste odbili sendviče s visokokaloričnim dodacima koji sadrže veliku količinu brzih ugljikohidrata, nemojte jesti kruh s krumpirom, rižom, tjesteninom, žitaricama, maslacem ili biljnim uljem.
 • Preferirajte zdrave proizvode od brašna.
 • Kruh možete jesti tijekom dana, uz hranu i odvojeno, ali ne nakon 20 sati ili 4 sata prije spavanja.
 • Ne jedi vruće pecivo, zbog visokog sadržaja glutena, što otežava probavu hrane.

Zasebno ćemo odrediti koju vrstu kruha treba jesti da se ne bi popravio. Dijetalna hrana uključuje hranu koja ima nizak glikemijski indeks, što određuje utjecaj hrane na šećer u krvi. Dakle, bogati aditivi, prašak za pecivo u kombinaciji s vrhunskim pšeničnim brašnom značajno povećavaju glikemijski indeks, pa bi oni koji smršavaju trebali odbiti proizvode koji sadrže ove sastojke.


Preporučuje se u prehranu uključiti ove vrste kruha:

 • Nasjeckati. Izaziva brzo zasićenje zbog oticanja mekinja u želucu, uklanja toksine i toksine iz tijela. Ima nizak glikemijski indeks i visok sadržaj vitamina i minerala..
 • Cijelo zrno. Kolač od bijelog brašna od cijelog brašna, izvađen iz proklijalih žitarica, čuva vitamine nakon obrade i sadrži složene ugljikohidrate koji doprinose zasićenju. Snižava kolesterol.
 • Raž. Sadrži puno magnezija, fosfora, željeza i vitamina. Zbog velike količine vlakana, normalizira rad probavnog trakta i poboljšava apsorpciju hrane.
 • Pšenične žitarice. Prisutnost grubih vlakana normalizira crijeva. No, veći sadržaj ugljikohidrata u pšeničnim zrnima dovodi do visoko kaloričnog proizvoda.
 • Živ. Njegova korist leži u potrebi za velikom količinom energije tijekom probave. Sastav uključuje esencijalne aminokiseline i elemente u tragovima.
 • Biobread. Priprema uključuje upotrebu nekoliko sorti integralnog brašna i prirodnog kvasca bez dodavanja sredstava za raspadanje, arome, konzervansa ili pojačivača okusa.
 • Kruh bez soli ili ahlorida. Tijesto se pravi na sirutki.
 • Heljda. Niskokalorični i visoko ugljikohidratni proizvod bogat je vitaminima i mineralima koji ostaju u kruhu od heljde.

Iz ovog videa iz programa "Živi sjajno!" saznajte možete li jesti kruh ili ne. Specijalni gost programa je nutricionist, nutricionistički specijalist, istraživač, autor „prehrane s hljebom“ i najprodavanijih dijetalnih bestselera „Jedite kruh i mršavite“, Olga Raz.

Alternativa kruhu za gubitak kilograma

Peciva za kruh popularna su kod ljudi koji žele smršavjeti. Sadrže željezo, kalcij, bjelančevine i vlakna, koji su korisni za tijelo. Dakle, 100-150 g kruha sadrži dnevni unos vlakana, ubrzavajući eliminaciju toksina i toksina. Ali kruh ima drugačiji sastav, a neki od njih su visoko kalorični i ne doprinose gubljenju kilograma. Proizvodi prikladni za dijetu pripremaju se istiskivanjem iz oguljene ili integralne integralne žitarice bez upotrebe kvasca. Sjemenke lana ili sezama, koje su također korisne za tijelo, dodaju se u neke peciva za kruh..

Usporedite nekoliko popularnih vrsta:

ImeBroj kcal. po 100 gStruktura
Raž360pšenične mekinje, margarin, raženo brašno, kvas, sol.
Pšenica240klijano zrno pšenice; aditivi: grožđice ili suhe marelice. Bogat je magnezijem i kalijem.
cjelovitog290heljda, riža, kukuruz, zobeno brašno, pšenica.
Pšenična raži310pšenično i raženo brašno, voda, sjemenke. Sadrže puno natrija, magnezija, fosfora, željeza, kalcija, vlakana, vitamina PP, B, E.
Pšeničnih zob302zobena kaša, ozima pšenica, kuhinjska sol

Dakle, prednost treba dati žitaricama pšenice i višezrnastih žitarica koje ne sadrže štetne sintetičke aditive.

Ostale uobičajene zamjene za kruh su keksi s kalorijama od oko 300 kcal. po 100 g i pita kruh - 110 kcal. na 100 g. Njihova korist je zbog činjenice da se za kuhanje koriste samo voda, brašno i sol. Odsutnost kvasca i bilo kojih sredstava za raspadanje povoljno utječe na lik.

Predlažemo korištenje naših kalkulatora za pravilno praćenje vašeg zdravlja i izgleda.

Međutim, pita kruh izrađuje se samo od pšeničnog brašna, što bi trebalo ograničiti na dijeti, pa se keksi smatraju najboljom opcijom. Lako se pripremaju od bilo koje vrste brašna (ječam, grašak, grah itd.). Kolači od beskvasnog tijesta čuvaju se dugo vremena, pružajući vam priliku da ne razmišljate o svježini kruha.

Omiljena peciva za sendviče također se preporučuje zamijeniti salatama i dijetalnim kruhom.

Ako imate neke bolesti i brinete da li je moguće jesti kruh za neke specifične bolesti, onda pogledajte Zdravlje TV, gdje je ta tema detaljno opisana..

Recepti za dijetalni kruh

Domaće pečenje pružit će potpuno povjerenje u sastav proizvoda i njegovu energetsku vrijednost. Nekoliko recepata pomoći će vam da pripremite ukusne i bogate zdravim proizvodima od brašna.

Sjeckani kruh s sirom u pećnici

 • Sadržaj kalorija u 100 g - 213,46 kcal
 • Vjeverice - 14.16
 • Masti - 6.13
 • Ugljikohidrati - 26.62

Sastojci:

 • Zobena kaša - 190 g
 • Pšenične mekinje - 135 g
 • Skuta 0% - 120 g
 • Instant kvas - 2 žličice.
 • Dijetalna jaja - 3 kom..
 • Sol 6 g
 • Mljeveni korijander 4 g
 1. Kombinirajte zobene pahuljice i mekinje u dubokoj zdjeli.
 2. Skuhani sir pospite solju i korijanderom. Dodajte ga u mekinje od mekinja i zamijesite tijesto.
 3. Pomiješajte jaja, umućena u pjenu, kvasac i dodajte dobivenu tekućinu u ukupnu masu. Miješajte dok ne postane glatko, a po potrebi dodajte i malo tople kuhane vode.
 4. Obradite unutarnju površinu silikonskog kalupa biljnim uljem i stavite tijesto u njega, izgladite ga. Stanite 30-40 minuta, u blizini grijača.
 5. Pecite kruh na srednjoj temperaturi sat vremena. Provjerite spremnost pečenja šibicom ili čačkalicom: ako se nakon probadanja tijesto ne lijepi za njega, kruh je spreman.
 6. Otopite gornju koru hljeba toplom vodom, pokrijte ručnikom i ostavite da se ohladi.

Kruh od raženog brašna s mekinjama

 • Kalorije u 100 g - 257,05 kcal
 • Proteini - 7.03
 • Masti - 9,23
 • Ugljikohidrati - 36,38
 • Raženo brašno - 150 g
 • Ražene mekinje - 60 g
 • Rafinirano biljno ulje - 50 ml
 • Pšenično brašno - 180 g
 • Suhi kvasac - 11 g
 • Šećer - 0,5 tsp.
 • Sol - 8 g
 • Mlijeko - 250 ml
 1. Zagrijte mlijeko na sobnu temperaturu. Pomiješajte s kvascem i šećerom i 3 žlice brašna. Pustite da se pjena formira po cijeloj površini..
 2. Dodajte ulje i sol, promiješajte.
 3. Dva puta prosijte pšenično brašno i postepeno dodajte u tijesto. Zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Ubacite raženo brašno u kombinaciji s mekinjama i nastavite mijesiti dok se masa ne počne lijepiti od ruke.
 4. Prekrijte tijesto ljepljivim filmom, postavljeno tako da stoji 1 sat.
 5. Premjestite formiranu zdjelu u pripremljeni lim za pečenje. Ostavite da se opet digne, a zatim pecite na 180 stupnjeva sat vremena.

Još jedan recept za domaći kruh od raži i integralnog pšeničnog brašna s dodatkom zobenih mekinja.

Proteinski kruh

 • Kalorije u 100 g - 266,5 kcal
 • Vjeverice - 14,78
 • Masti - 18,90
 • Ugljikohidrati - 10.43

Sastav proizvoda:

 • Pšenične mekinje - 40 g
 • Sjemenke lana - 200 g
 • Sjemenke suncokreta - 80 g
 • Pšenično brašno od cjelovitih žitarica - 100 g
 • Bademove pahuljice - 200 g
 • Prašak za pecivo - 25 g
 • Sol - 2 tsp.
 • Skuta 9% - 0,6 kg
 • Jaje bijelo - 10 kom..
 • Voda 80 ml
 1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
 2. Prosijte brašno i pomiješajte s mekinjama, bademima, lanenim sjemenkama, praškom za pecivo i soli.
 3. Samljeti sir i miješati s ostatkom mase dok ne postane glatko. Ovdje možete pronaći više dijeta recepata od sira.
 4. Bjelanjke istucite u gustu pjenu, kombinirajte s masom od skute i brašna i dobro promiješajte.
 5. Stavite tijesto u posudu za pečenje. Kad koristite metalni kalup, prethodno ga pospite brašnom.
 6. Pospite sjemenkama suncokreta i pecite 50-60 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.

Video recept za proteinski-mekinje kruh bez brašna.

Kruh u laganoj šerpi

 • Kalorije / 100 g: 243,67 kcal
 • Protein 4.02
 • Masnoća 12,25
 • Ugljikohidrati 28,98

Sastav proizvoda:

 • Raženo i zobeno brašno - 175 g svaki
 • Šećer - 15 g
 • Maltoza - 0,5 tbsp. l.
 • Korijander - 0,5 tbsp. l.
 • Sol - 0,5 tsp.
 • Ražnja kiselo tijesto - 250 ml
 • Voda - 120 ml
 • Rafinirano ulje 75 ml
 1. Kombinirajte šećer, slad, korijander i sol. Ulijte ulje i vodu u zdjelu.
 2. Prosijte dvije vrste brašna i dodajte ostalim sastojcima.
 3. Zamijesite tijesto, postepeno dodajući kiselo tijesto, do homogene i elastične mase.
 4. Podmažite posudu za multikuhare biljnim uljem i prebacite tijesto. Potopite na 40 stupnjeva 8 sati.
 5. Pecite kruh u načinu pečenja 1 sat. Ostavite da se ohladi.

Zaključak

U nastojanju da se riješite viška kilograma, ne treba zaboraviti da se dugoročni rezultat postiže samo stalnim poštovanjem uravnotežene prehrane i tjelesne aktivnosti. Pročitajte o prednostima hodanja za mršavljenje..

Uključivanje pečenja s niskim glikemijskim indeksom i niskim udjelom kalorija u prehranu dovest će do bolje apsorpcije i probave hrane i omogućiti vam da se brzo osjećate puni. Saznajte više o glikemijskom indeksu proizvoda u ovom članku. Obratite pažnju na to što jedete, pecite se i uživajte u procesu gubitka kilograma u kojem se ne trebate odreći glavnog jela i zapamtite: mjera bi trebala biti u svemu.

Učenje brojanja krušnih jedinica. Dio 1. Doručak.

Dobar dan dragi PIKABUSHNIKI!

U ovom postu pokušat ću pokazati što je moguće više brojanja krušnih jedinica. Za primjer uzet ćemo jelovnik za jedan dan. Hvala na ideji @ picipurice @PIPECURONIUM. Bez obzira na veliko opterećenje, odlučio sam podijeliti postove na tri dijela. Doručak, ručak i večera.

Malo upoznavanja i započinjanja.

1. Osoba koja čita ovaj post trebala bi razumjeti da je svaki organizam individualan, a ovdje navedeni brojevi možda se ne podudaraju s onim što se ispostavilo. Govorim o omjeru inzulina i koliko šećera u krvi povećava 1 XE.

2. Nisam diplomirao na posebnim obrazovnim ustanovama, nisam pisao disertacije, štoviše, nisam ni endokrinolog! Ja sam samo osoba koja živi s dijabetesom. Pokušavam podijeliti svoje iskustvo.

3. Ako imate bilo kakvih pitanja. pitajte ih u komentarima.

4. Pa papuče, molim te, ne bacaj puno ako to)))

Gdje započinje jutro svakog dijabetičara? S mjerenjem šećera u krvi. Recimo da je naš dijabetičar pismen, a šećer mu je ujutro iznosio 6 mmol / l.

Tanjur zobene pahuljice, jedno kuhano jaje, dva komada sivog kruha, čaša kave s vrhnjem i dva komada šećera (vatrom i mačem uništavamo glupe stereotipe, možete jesti šećer i od toga nećemo umrijeti!).

Počinjemo računati s najjednostavnijim.

Kruh, otvorite tanjur i vidite da u jednoj srednjoj kriški smeđeg kruha sadrži pola XE, dakle, dvije kriške su cjelovita jedinica kruha. Prosječni komad iznosi oko 50 grama, ili kriška s pola čovjekovog dlana i debljine 1 centimetar. Te se informacije mogu i trebaju napamet napamet..

Hoćemo li prebrojati jaje? Nećemo, ali zašto? Budući da bjelanjka uopće ne sadrži ugljikohidrate, a žumanjak je oko 1 g., A znamo da u jednom XE 12 g ugljikohidrata, odnosno da biste dobili jedan XE, morate iskopati 12 kuhanih žumanjka.

Kava. Umjesto toga, ni sama kava, već količina dodanog šećera. Sjetite se 1 komada rafiniranog šećera ili jedne žličice šećera - 1 XE. Ispada da je u kavi 2 XE. Ne uzimamo u obzir kremu, jer da biste skupili jedan XE, morate piti 300 grama vrhnja s 10% udjela masti. Slab?

Kaša. Pa, ako smo ga sami primijenili, prebrojali smo broj punih žlica, otvorili isti tanjur Jedinice za hljeb i otkrili da se u žlici sirove zobene kaše nalazi 1 XE, no većina žitarica kuha se tijekom kuhanja, dakle, pomnožimo s dva. Ispada da je 1XE dvije žlice zobene kaše. Recimo da stavimo 5 žlica u tanjur, 2,5 XE.

Ali što ako stol nismo postavili mi? Jednostavno je, uzmite žlicu i pokrijte je s kašom u tanjuru, svako takvo pokriveno područje jednako je jednoj žlici. Pokrivena kaša 5 puta, zatim u tanjur 2,5 XE.

Dodajte 1 (kruh) + 0 (jaje) + 2 (šećer u kavi) + 2,5 (zobena kaša) = 5,5 XE jedinica koje smo koristili za doručak.

1 jedinica kruha povećava šećer u krvi za oko 2 mmol / L. Osobno imam 1 jedinicu inzulina smanjuje šećer za oko 2 mmol / L. Ovaj je parametar individualan.!

Možete izmjeriti ovaj parametar kod kuće, štrajkati glađu 6 sati, izmjeriti šećer, još 30 minuta kasnije, kontrolirati mjerenje, ubrizgati jednu jedinicu inzulina, pokušati se ne pomaknuti još 3 sata, ponovno gledati šećer. Evo razlike između prvog i posljednjeg mjerenja reći će vam koliko jedna jedinica inzulina snižava vaš šećer.

Podsjećamo da nam je ujutro šećer u krvi iznosio 6 mmol / l, tome dodamo 11 (5.5XE pomnoženo sa 2) dobijemo 17 - približno takav će biti šećer ako ne injicirate inzulin. Napravimo 5 jedinica inzulina i na izlazu dobivamo šećer u krvi jednak oko 7 mmol / l.

Na ovome ću možda i završiti. U sljedećim dijelovima pokušat ćemo izračunati količinu XE u složenim jelima, poput raznih pita, gulaša i salata.

Mogući su duplikati pronađeni

nije li lakše računati pojesti ugljikohidrate u gramima? zašto ta suvišna suština njemačkog fašističkog "XE"?

Nisam dijabetičar. Ne jedem kruh i slatkiše jer ne volim.

Volim kisele krastavce i dimljeno meso. dobro i sve to.

to znači da mi je šećer nizak?

Zapravo, vaš šećer regulira gušterača, što je unutar vašeg normalnog raspona. A kod dijabetičara ovaj organ ne djeluje ili ne radi ispravno, ovisno o vrsti dijabetesa.

Dijabetička polineuropatija

Danas je pojava dijabetesa, metode liječenja i prevencija ove bolesti problemi koji se tiču ​​ogromnog broja ljudi. U Rusiji, prema WHO-u (iz Globalnog izvještaja o dijabetesu iz 2016.), oko 8% muškog i 10,3% ženskog stanovništva zemlje pati od dijabetesa. Ukupno od njega pate oko 422 milijuna ljudi u svijetu, a do 2030. godine dijabetes će biti sedmi uzrok smrti u svijetu.

Ukratko o dijabetesu

Dijabetes melitus je skupina metaboličkih bolesti koje karakteriziraju kronična hiperglikemija (povećani šećer u krvi).

Hiperglikemija je rezultat poremećaja izlučivanja inzulina, djelovanja inzulina, kao i funkcioniranja intracelularnog signalnog kompleksa, pa glukoza ne ulazi u stanicu, a to dovodi do problema s metabolizmom ugljikohidrata, masti, proteina i toksičnosti glukoze.

Od 1999. godine WHO izolira dijabetes tipa 1, dijabetes tipa 2, gestacijski dijabetes i druge specifične vrste dijabetesa.

Komplikacije dijabetesa

Ali dijabetes nije tako strašan kao njegove komplikacije. Dugogodišnjim iskustvom bolesti i kronične hiperglikemije osoba je pogođena i disfunkcija stanica, tkiva i organa. Trpi cijelo tijelo, ali najviše vaskularni endotel, oči, srce, bubrezi, živčani sustav.

U praksi neurologa često se treba suočiti s oštećenjem živčanih vlakana kod dijabetesa ili dijabetičke polineuropatije.

Ova se bolest očituje sljedećim simptomima:

- kršenje osjetljivosti na rukama i nogama, što pacijenti opisuju kao utrnulost, peckanje, „puzanje puzeći“;

- grčevi u mišićima nogu i stopala;

- gubitak osjetljivosti na vibracije, osjetljivost na dodir;

- slabost u udovima;

- kršenje želuca, crijeva, kršenje mokrenja, znojenje;

- jaka bol u rukama i nogama, što ometa svakodnevnu aktivnost i san pacijenata.

Pacijenti koji pate od šećerne bolesti i imaju gore navedene simptome trebaju se obratiti ne samo terapeutu i endokrinologu, već i neurologu radi pravodobnog liječenja i obuzdavanja napredovanja bolesti.

Dijabetičku polineuropatiju liječi tim liječnika: neurolog, endokrinolog, liječnici drugih specijalnosti (kardiolog, gastroenterolog, urolog itd.) Često su povezani..

Ključna točka u liječenju kompleksa sindroma je postizanje i održavanje pojedinih ciljeva za kontrolu glikemije, jer je toksičnost glukoze glavni štetni čimbenik.

Arsenal terapije lijekovima uključuje vitamine skupine B, tioktične kiseline, antikonvulzive, antidepresive, opijate, antioksidante i lokalne proizvode. Neurolog imenuje i kontrolira režim doziranja.

Važan čimbenik u liječenju ove bolesti je dijeta, koja smanjuje šećer u krvi i smanjuje toksične učinke na živčane korijene gornjih i donjih ekstremiteta.

Ovim se pacijentima mora preporučiti dozirana tjelesna aktivnost! Zahvaljujući kretanju, snižavamo šećer u krvi jer mišići koriste šećer tijekom vježbanja.

I, naravno, potrebno je odustati od pušenja, jer pušenje izaziva vaskularne grčeve, narušavajući cirkulaciju krvi u živcima ruku i nogu.

61-godišnja pacijentica s dijabetesom tipa 2 već pet godina. Žalila se na ukočenost i peckanje u nogama, slabost u nogama, oslabljeno hodanje i san zbog grčeva u mišićima mišića. Nakon pregleda otkriveno je smanjenje vibracijske osjetljivosti i refleksa donjih ekstremiteta, kršenje osjetljivosti na nogama po tipu čarapa. Glikoza u krvi na glasu 6,0-6,7 mol / L.

Slučaj nije bio zanemaren. Propisani su vitamini skupine B za injekcije, magnezijevi pripravci i lijekovi koji poboljšavaju iskorištavanje glukoze u tijelu. No, što je najvažnije, savjetovali smo o tjelesnim aktivnostima. Pacijentica i ja jasno smo definirali kada i koliko vremena će izvoditi određene fizičke vježbe.

Preporučuje se kontrastni tuš ujutro i prije spavanja te dijeta za dijabetes. I kao pokazatelj njezinog oporavka, odredili smo trenutak kada može staviti nogu na nogu bez pomoći ruku. Odziv je bio zakazan nakon mjesec dana.

I nakon 30 dana, preda mnom se pojavila potpuno drugačija žena! Obukla je haljinu i cipele s malom petom i primijetila značajno poboljšanje blagostanja, prekriženih nogu, naravno bez pomoći ruku. Sve je to postignuto uzimanjem lijekova i pridržavanjem preporuka liječnika. Ali bez discipline i snage volje same pacijentice takav uspjeh ne bi bio moguć.

Stoga toplo preporučujem svojim pacijentima da ne samo odgovorno uzimaju tablete koje je propisao liječnik, već i pažljivo slijede preporuke o prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

Želim svima zdravlje, pronađite i saslušajte svog liječnika.

Dijabetes - Također ste mislili da jednostavno ne može biti slatko? 2. dio.

Nastavak mog dijabetičkog epa.. Tko nije pročitao prvi dio - to je ovdje https://pikabu.ru/story/diabet__vyi_tozhe_dumali_chto_tam_pr.
U zadnjem dijelu smo se složili na šećeru 20+ i činjenici da sam na inzulinu imao 12 dugo ujutro i navečer i 8-10-8 za doručak, ručak, večeru. Šećer nije padao, ali osjećao sam se manje-više pristojno. U to vrijeme imao sam vlastiti brojilo nekoliko dana (akkchek imovina, ako je važno) I zadnji "profil" koji sam provjerio kod njega. Rezultati su bili impresivni.. Odmah prilikom uzimanja krvi za šećer iz vene (ovo je važno!) Uzeo sam test prsta i zapisao rezultate.. Sutradan sam provjerio rezultate i pojeo sam orah.. pokazao sam manje za 4-6 jedinica! Tijekom jutarnjeg kruga kod liječnika, pitao sam kako se to ispostavilo.. Odgovorio mi je da: 1) Mjerač može ležati 2) Njihova analiza je 10.000.000% točna 3) Mjerač se mora provjeriti, naći laboratorij u kojem vam je oduzet šećer iz prsta i provjeriti koliko nije u redu (ako nije u redu) 4) Krv iz vene = najtočnija analiza
Testovi na njemu (profilu) obavljali su se svakih nekoliko dana. U bolnici sam ostao 9 dana i 29. travnja u ponedjeljak ujutro zatražio sam da me se otpusti na vlastitu odgovornost.. Svi su dolazili blagdani, a ležati barem još 5 dana bez preporuke liječnika bila je glupost. Tada su posljednji testovi na šećer bili nekoliko dana prije pražnjenja također u području od 15 do 20.
Pozvao sam majku da donese SNILS i putovnicu, i naravno stvari. Mama ga je donijela, a ja sam provjerila. U bolnici su nam dali kratku olovku za injekciju inzulina i moju dugačku + olovku za špricu, ostala je još jedna kod kuće, odmah smo otišli u jedinu ljekarnu inzulina u gradu, ali bio je pakao red, ali morali smo ići nakon pražnjenja za par dana - pa da smo odgodili kupnju inzulina, bilo je dovoljno nekoliko dana. Vratio se kući. Oprana pod tušem, pojela je dom s prethodnom injekcijom..
U početku, sve nije bila fontana (((nisam mogao izračunati normalnu dozu inzulina, šećer je stalno ili snažno padao na hipo, ili se povećavao na hiper. Hvala Bogu, imao sam osobu s iskustvom dijabetesa od 11 godina. Rekao mi je. Mi Počeli su povećavati dozu za obični obrok. Nazvao sam ga nakon bolnice i rekao - Lesha, pojest ću još mnogo, ovo i ono, i ovo, rekao mi je - pa, stavite toliko... Dobili smo normalne doze uz pomoć pumpe ali šećer je ujutro još uvijek povišen, uvelike povišen. Počeli smo povećavati dug inzulin. Prvo za 2, zatim za 2, pa opet.. Trenutno sam sebi unosio 20 dugih, jutarnji i večernji šećer ujutro je sada normalno.
2 tjedna nakon bolnice, ne daj Bože. Prva 3 dana ležao sam, jeo i legao, odmjeravao šećer, sipao, legao i jeo.. Ludo privučeno slatkišima (kao što su mi rekli - to je posljedica povećanog šećera), ludo privučeno samo da jedem, još uvijek žvakao ono što sam vidio u zborskom nadimku. Kobasica je započela smanjenjem šećera za 4,8, rečeno mi je da se tijelo samo naviknulo na visoki šećer i zato ima takvu normalnu reakciju. Kad je kobasica limenka, dame i gospodo ((((počnete se tresti, tresnete se jako, kao kod tako dobrog ponovnog pijenja).. Srce mi žestoko kuca, ruke mi drhte, svi se tresete.. Tlak je povišen, 150-160 zbog nečega tamo. Ako u tom trenutku ne počnete bacati slatkiše, postat će gore... postanite iznenada mokri, znoj se počinje sipati Počet ćete se još jače tresti. Medi su mi pomogli. Zloglasni slatkiši-karamele - komad peciva = u peći. Nosim sa sobom malu staklenku meda i žlicu, uvijek uvijek. Zajedno s inzulinom i glukometrom. Tada je šećer pao na protrese, pojeo sam nekoliko žlica meda, oprao vodom, a zatim sjedio na svježem zraku i čekao da pusti. ME - brzo je pomoglo, pomaže sada).
A onda je došao „medeni mjesec“. Skoro sam prestao ubrizgavati kratki inzulin, a zatim sam uzimao dugi inzulin, kako smo utvrdili, svaki po 20. U početku nisam razumio kako se to događa, bilo je misli da će se liječniku osjećati muka, možda to nije dijabetes ))) A onda vaši komentari na medeni mjesec, i shvatila sam.. imala sam par tjedana. Tada se šećer počeo dizati na 10 i više, i opet se počeo usitnjavati. Osjećaj je da ponovo tražim dozu, treba mi ubrizgati drugu dozu, to je tužno.. Kao što mi je prijatelj rekao, može i preskočiti.. Za sada pokušavam uhvatiti proporcije, cijena mi je 2 visoka šećera 1 u inzulin? Ovdje ujutro 11 šećera, na primjer, minus 5 do uobičajenih, 6 ostaje - ubodim 3 jedinice. inzulin se čisto smanjuje, plus doručak, u mom slučaju - 2 velike kave s mlijekom i šećerom. Ranije su mi ih ubrizgali 3-4 inzulina, sada ih je vjerojatno negdje 2-3. Loše je što nisam previše jak šećer u krvi Osjećam.. Dugi ubod u bedrima, kratak u trbuhu (Ponekad me jako boli kad se ubrizgaju, napravim to da ne boli.. Hrpa komentara nakon prvog posta - da je to tako, 2 dijabetesa i injekcije.. Tiho. Ova dijagnoza privučena mi je na ekstraktu. Sumnjam i da je to ispravno. 2 dekompenzacija dijabetesa. Napisao sam to u prvom postu, idem na injekcije, nemam tablete za dijetu, pijem i pivo)) Općenito živim savršeno, bez ikakvog odbijanja, dobro, lupim ponekad, kakve prave gluposti)))) RyPku se nagomilao ovdje, sutra kebab..
Još se nisam probio do endokrinologa (tako se liječimo koliko možemo, s vašim komentarima i našim molitvama) Skoro da se držimo normalnog šećera, prestali smo se ustručavati ubrizgavati ljudima) Opeka u lice i olovku za špricu u ruci) Pa ili u stopalo) Zabodem u stomak u WC-u.. On nije savršen sa mnom, ne možeš ga ogoliti u javnosti (prijatelj je rekao o trakama - možda ih se može ponovo upotrijebiti? Googled, video je sjeban na YouTubeu. Nisam ga gledao, glupo jednom, ali presavijem trake)) Usput, idem voziti endokrinologu, prema citatu terapeuta, zdravo! Što moram prijaviti. Život se nije mnogo promijenio, nosim sa sobom samo svoj borbeni stalež, a ponekad me ljudi gledaju kad jedem med iz staklenke u autu s kašikama. Nije me briga, pusti ih da gledaju) U trenutku kad šećer padne na hipo - to osjetim unaprijed, to ne iznenada, dok su moje pruge kupljene, pa štedim) Tada sam našao šik opciju za identifikaciju, podijelit ću) Tlak je visok, a puls. Imao sam šećer - 3,6, činilo se da je kobasica dobra, ali hvala Bogu da nije mokri znoj, obično je kad je ispod 3 ili tako nešto. Izmjerio sam tlak - 150 do 90, a puls je bio gotovo 80-ak neobičan, napio sam se na slatkiše i izmjerio u 15 minuta - 130 tlaka, puls je bio 80. Bio sam siguran da kad sam se potpuno tresao - to je i tlak..
I tako - sve je normalno, gotovo kako je i bilo. Ne osjećam razliku u osjetima, samo sam dodao obične špriceve i glukometar uobičajenim stvarima koje nosim u torbi. Želim šivati ​​kožnu torbu za sve to, ali ne još. Izvini, ako još nisam završio, sutra stiže moj prijatelj do mene na moru, planiramo hodati tjedan dana) Misli su već sutra. Meso se ukiseli, luk za predjelo zasebno se ukiselji i u staklenki, kupio sam mladi krumpir, varivo od povrća.. Život je lijep, šećerna bolest - magarca))))

Dijabetes - Također ste mislili da jednostavno ne može biti slatko?

Dijabetes. Svi znate ovu bolest, ali teško ste zamislili što je to ako je niste sreli u životu. Ispričat ću svoju priču, koja mi je promijenila život od 21. travnja 2019. godine. Danas je točno mjesec dana otkad mi je dijagnosticiran dijabetes tipa 2, dekompenzacija.
Uvijek sam bila zdrava osoba, "zaustavit će galopirajućeg konja, ući će u goruću kolibu" - ovo je jasno za mene :). Imam nešto više od 30 godina, nemam viška kilograma, nitko od moje rodbine nikad nije imao dijabetes, ni na koji način ne spadam u kategoriju ove bolesti, ali imam prokleti dijabetes.
Nikad se nisam žalila na dobrobit, ali uvijek sam pazila na svoje zdravlje. Jednom svaka 3 mjeseca uzimao sam biokemiju, jednom godišnje radio sam USB stick, samo za sebe. Pritisak kao astronaut cijeli život, niti jedna slomljena kost, preventivni pregledi liječnika.
Sve je uvijek bilo dobro..
Nekoliko dana prije nego što sam imao jaku slabost, počeo sam piti puno vode. Voda, jer jednostavno ne pijem sokove od sode, obično popijem kafu ujutro, čaj ili vodu popodne, čaj-mlijeko-vodu navečer, ponekad fermentirani mlijeko-kefir, ja ne pijem drugi. Pio sam čistu vodu najmanje 5 litara, usta su mi bila stalno suha, živjela sam na WC-u. Pijem i pišem, pišem i pijem. Nakon nekoliko dana shvatilo mi je da, kako ne bih živjela na WC-u, dovoljno je nekoliko gutljaja vode da navlažim usta koja se stalno suše, a ne da popijem čašu u jednom gutljaju. Također praktički ne jedem slatkiše, a posljednjih dana pojeo sam ih toliko da bi za mjesec dana bilo dovoljno. Još jedan prizor. Osjetio se osjećaj da je pao, počeo sam još gore gledati u daljinu, od jakog svjetla moje oči nisu bile ugodne, željela sam nositi sunčane naočale. Sve mi se činilo čudnim, ali nisam obraćao puno pažnje, bilo je puno posla, hitnih stvari.
Tada sam se osjećala loše. Glava mi je postala jako bolesna, bila sam vrlo slaba, počela sam spavati tokom dana. Pilule iz glave teško su pomogle, samo su ublažile bol i mogao sam leći pola spavati. Drugog dana postalo je osjetno gore, pretpostavljao sam da mjerim pritisak, bilo je 150 na nečemu tamo. Kupio sam kaptopril u ljekarni (ako točno napišem ime), popio sam 25 mg, tlak se smanjio za 10 jedinica, a zatim ponovo porastao. Tada sam popio istu stvar. Nisam jeo ništa, pileći juhu bez ičega, pirjano voće, voćna pića, kakao, uglavnom tekućine, litre (imajte na umu, tekućine koje nisu karakteristične za mene, ali s puno šećera). Trećeg dana ujutro bio sam jako bolestan, noću sam bio bolestan pijan, spavao u zagrljaju s umivaonikom. Ujutro smo otišli u kliniku, na liniju s cijevima, na recepciji koju su savjetovali u ambulanti jer tamo daju neki papir s kojim možete ići bez ikakve linije. Živim u selu, hitna pomoć 10 metara od klinike, otišla je tamo. Izmjerili su tlak, 170 na nečemu tamo, dali su taj kaptopril, ali 50 mg, rekli su malu dozu popili, pa nije pomoglo, dali su komad papira terapeutu izvan sebe. Moji simptomi su zabilježeni SVE, od jutra prije puta doktoru ušao sam u ordinaciju, oni su me slušali, mjerili temperaturu. Bilo je 37 sa sitnicom, dali su staklenku za piškanje i uzeli krv iz prsta. Poslano kući. Kod kuće sam bio strašno bolestan. Bila sam žedna, pila, ali sve je ispalo gotovo odmah. U to vrijeme nisam jeo par dana, težio sam 59 kilograma. Takva težina za mene i moju kost je pipa - prokletstvo Buchenwald, bio sam mršav 63 kg, a u 59. godini skinuo sam kost od kostiju (((zvali su hitnu pomoć. Sjećam se vruće snimke, možda je još bilo nula, imam treći dan) Neizvjesno sam disao, udahnuo sam u trbuhu, sjećam se da je doktor pitao: "Uvijek dišeš tako? I nisam mogao odgovoriti, reći ću nekoliko riječi dok ležim na krevetu i kao da mi je ponestalo daha, udišem stomak.