Zašto rane dugo zarastaju i kako ubrzati oporavak

Koža, koja djeluje kao štit za tijelo, ima sposobnost brzog oporavka. Faza regeneracije tkiva događa se šesti dan nakon ozljede, dok se koža može obnoviti već u drugom.

Fotografija 1. Brzina zacjeljivanja rana ovisi o njegovoj dubini i karakteristikama tijela. Izvor: Flickr (Darko Pevec).

Zašto rane ne zarastaju dobro

Proces izlječenja obično obuhvaća tri (neki istraživači vjeruju četiri) uzastopna stadija.

 1. U prvim minutama nakon rane započinje faza upale u oštećenim tkivima: različiti elementi (trombociti, fagociti, makrofagi) ulaze u ranu kroz krvotok, sprečavajući njezinu infekciju i povećanje površine rane. Oštećeno je područje doslovno očišćeno od mrtvih stanica i mikroorganizama, pripremajući se za drugu fazu. To razdoblje obično traje oko 1-2 dana..
 2. Faza proliferacije (proliferacije) je da je šupljina rane napunjena aktivno dijelećim stanicama i krvnim žilama. Provodi se proces regeneracije tkiva koji traje duže (od 3 do 14 dana).
 3. Faza potpunog (konačnog) ozdravljenja i oporavka može se proteći mjesecima, pa čak i godinama. No manje ogrebotine mogu se popraviti tijekom cijelog tjedna..

Postoje različiti čimbenici koji utječu na brzinu protoka u tim fazama ozljede. Stoga, ako se rane na koži ne zarastaju dobro, razlozi mogu biti sljedeći:

 • Veličina i priroda oštećenja. Naravno da će rez nakon operacije zacijeliti duže od male ogrebotine.
 • Nepravilno liječenje rane ili njezina odsutnost. Zanemarivanje pravila asepsije i dezinfekcije dovodi do infekcije oštećenog područja. Zaštitnim stanicama tijela treba više vremena da se nose s infekcijom..
 • Dob. Procesi regeneracije i epitelizacije u djece prolaze bez ožiljaka i mnogo brže nego kod starijih ljudi. To je zbog različitog sadržaja kolagena u tkivima i povećane aktivnosti imunoloških stanica u mladoj dobi..
 • Prehrana. Uzrok loše zarastanja rana može biti neuhranjenost ili nedostatak vitamina. Manjak hranjivih sastojaka snažno utječe na rad krvožilnog i imunološkog sustava koji sudjeluju u vraćanju stanja površine rane. Istodobno, vitamini, mikro i makro elementi sudjeluju u sintezi kolagena (vitamin C, cink), ubrzavaju epitelizaciju (vitamin B7) i štite kožu od utjecaja nepovoljnih vanjskih čimbenika (koenzim Q10, vitamini A i E).
 • bolesti Na primjer, dijabetes je poznat da uzrokuje ne zacjeljivanje rana na nogama. Takvi poremećaji koji izazivaju oštećenje kože uključuju hormonske poremećaje, tumore, autoimune bolesti, imunodeficijencije.

Ne zacjeljujuće vlažne rane

Pojava plačnih rana objašnjava se oštećenjem mekih tkiva stvaranjem čira. Takva se oštećenja ne isušuju zbog stalnog oslobađanja sakruma (krvne plazme). Glavna opasnost ove vrste patologije je mogućnost sepse.

Bilješka! Ako se plačuća rana ili čir ne liječe dugo, proces prati bol, rana postaje veća ili mijenja boju, a rubovi joj se razlikuju, odmah treba potražiti kvalificiranu medicinsku pomoć. Čak je i jedan od ovih znakova dovoljan da odmah prođe pregled.

Postoji nekoliko razloga za takve neiscjeljujuće rane:

 • Infekcija Sucrowica djeluje kao "ispiranje" šupljine rane, čime se uklanjaju strani mikroorganizmi (bakterije, gljivice).
 • Pojava čireva pod pritiskom. U ležećem položaju stvara se pretjerani pritisak na meka tkiva, što krši normalan protok krvi i njihovu prehranu. Ovaj se problem javlja kod pacijenata koji su prisiljeni dugo vremena ležati ili sjediti. Medicinsko osoblje koje skrbi o takvim pacijentima je potrebno kako bi se spriječile čireve pritiska.
 • bolesti Neke patologije karakteriziraju stvaranje vlažnih rana..
 • Dijabetes uzrokuje trofične čireve koji izgledaju poput dubokih rana na nozi.
 • Kožne bolesti (ekcem i psorijaza).
 • Varikozne vene u nogama i tromboflebitis.
 • imunodeficijencije.

Značajke terapije dijabetesa

"Sindrom dijabetičkog stopala" naziv je kompleksa simptoma, čiji su znakovi pojava plačnih ulkusa na nogama i potkolenicama, upale potkožnog tkiva i koštanog tkiva. Ako pacijent ne primi odgovarajući tretman, postoji rizik od razvoja gangrene s naknadnom amputacijom ili fatalom.

Stoga je liječenje lijekova rana na stopalu kod dijabetes melitusa obvezno i ​​treba ga provoditi pod liječničkim nadzorom.

Kako bi spriječio sve moguće negativne posljedice, pacijent, prije svega, treba preispitati svoj način života i strogo se pridržavati preporuka endokrinologa. Ako se rana na nozi dugo ne zaraste, samo će vam stručnjak reći kako liječiti.

Bilješka! Bez korekcije metabolizma ugljikohidrata, dijabetičarima će biti izuzetno teško ukloniti ulceracije na nogama.

Zacjeljivanje rana

Konzultiranje liječnika za savjet najbolja je preporuka za liječenje ove patologije: ako nakon brojnih tretmana šteta ne nestane, već naprotiv, pogorša se, to ukazuje na ozbiljnost kršenja.

U ovom slučaju prvo biste trebali utvrditi razloge zbog kojih rane na koži ne zarastaju i na temelju dijagnoze otkloniti ih.

Lijekovi za liječenje rana

 • Antibiotici. Uklonite infekciju inhibiranjem razvoja mikroorganizama.
 • bolova Koristi se za jake bolove (npr. Aspirin, ibuprofen, analgin, ketani).
 • Lijekovi za desenzibilizaciju. Glukokortikoidi, antihistaminici smanjuju oticanje i znakove upale.
 • Sredstva protiv trombocita. Ova skupina lijekova propisana je bolesnicima s krvnim i krvožilnim bolestima, koji su uzrokovali rane na koži..

Kod kuće možete koristiti lokalne lijekove u nedostatku alarmantnih simptoma (bol, oteklina, proširene rane).

 • Antiseptici. Otopine vodikovog peroksida 3%, klorheksidin, furatsilina.
 • Obnavljajuće masti s antibakterijskom komponentom. Na primjer, Levomekol, Streptolaven.
 • Sorbent preljevi. "Voskosorb", "Gelepran".

Nakon što se čir osuši, možete koristiti ljekovite kreme i gelove ("Solcoseryl", znači s pantenolom, "Actovegin").

Narodni lijekovi

 • Losion naribani krumpir.
 • Losioni sa sokom od luka.
 • Losioni sa votkom i medom / propolisom.
 • Mljeveni mumije u prahu.
 • Aloe sok.
Fotografija 2. Šaljivi losioni - dokazani način za ubrzavanje zarastanja rana. Izvor: Flickr (allo.).

Bilješka! Primjena tradicionalne medicine najbolje se koristi kao dodatna terapija, posebno ako je zacjeljivanje izuzetno sporo.

Prevencija i opće preporuke

Nemoguće je potpuno isključiti pojavu ozljeda, ali da bi se rana zacijelila brže, morate znati kako izbjeći komplikacije i učiniti da proces ozdravljenja prođe što prije.

 • Ako se ozlijedite, odmah isperite područje oštećenja i obradite antiseptičkim sredstvima.
 • Ne ljuštiti kožu s rane da ne bi došlo do infekcije..
 • Redovito se konzultirajte sa svojim liječnikom kako biste isključili ozbiljne bolesti..
 • Diverzificirajte svoju prehranu svježim voćem i povrćem, jedite dovoljno proteina.
 • Ne zanemarujte vitamine (posebno u izvan sezone).

Dugotrajne ne zacjeljujuće rane

"Dugotrajne ne zaceljujuće rane" su rane od kojih se drugi liječnici pokušavaju držati podalje, često ostavljajući pacijenta nasamo sa svojim problemom. I to ne samo zbog činjenice da je to ozbiljan javnozdravstveni problem u bilo kojoj zemlji, kako s ekonomskog stajališta (u SAD-u, primjerice, troškovi dosežu 9 milijardi dolara godišnje), tako i u vremenu koje provodi medicinsko osoblje (godišnje duge zacjeljujuće rane raznih etiologija razvijaju se kod gotovo 2,5 milijuna pacijenata u svijetu). Ovo je ozbiljan izazov za svakog kirurga, jer je liječenje duge rane koja nije zacjeljujuće dugačak i trnovit put koji zahtijeva strpljenje, izdržljivost, visoku profesionalnu vještinu i znanje..

Dugotrajna nezdravljujuća rana - što je to?

Za početak, razjasnimo što je "dugo zarastala rana"? Iznenadit ćete se, ali definitivnog koncepta nema. Definicije mogu biti različite: trofični čir, složena ili kronična rana. Ne postoji konsenzus o tome koliko se vremena normalna rana može smatrati dugim zacjeljivanjem? Neki istraživači smatraju takvu ranu koja ne zaraste duže od 4 tjedna, drugi daju vremensko razdoblje od 6 tjedana, a drugima - 8 tjedana. Dobru definiciju takve rane dali su stručnjaci Europskog društva za popravak tkiva:

"dugotrajna nezdravljujuća rana" ne zaraste u razdoblju koje je uobičajeno za zacjeljivanje rana ove vrste ili mjesta.

Oni. ako se ono što ne liječi na vrijeme zacijeli, to je "dugotrajna nezdravljujuća rana".

Uzroci teško zarastanja rana

Razlozi za pojavu takvih rana su mnogobrojni. A ako liječnik uspije otkriti i pronaći jedini razlog koji sprečava zacjeljivanje rane, moći će je izliječiti. Vrlo podsjeća na Arhimedovu izjavu: "Dajte mi plod i ja ću zemlju okrenuti".

Svi glavni razlozi postojanja dugotrajnih zacjeljujućih rana podijeljeni su u dvije velike skupine: unutarnju i vanjsku.

Unutarnji uzroci su bolesti povezane s venskom ili arterijskom insuficijencijom, oštećenjem živčanog sustava (s dijabetesom), sa sustavnim bolestima vezivnog tkiva, krvnim bolestima, metaboličkim poremećajima itd. Na primjer, vjeruje se da je 20% bolesnika s dugotrajnim ne zacjeljujućim ranama osoba s dijabetesom.

Vanjski uzroci najčešće su infekcija. Rjeđe je nepravilno odabran tretman. U pravilu, u teškim slučajevima ima mnogo razloga: rane nakon ozljede ne zarastaju dobro kod osoba s bronhijalnom astmom, bedreni ratovi su češći kod osoba s paralizom i parezom, gangrena je češća u bolesnika s teškom aterosklerozom.

Liječenje takvih rana može se odvijati u nekoliko smjerova. Nećemo se odvratiti od kirurškog liječenja, usredotočit ćemo se na konzervativne metode zacjeljivanja dugih nezacjeljujućih rana.

Ispiranje nezacjeljujućih rana

Prije svega, liječenje se mora temeljiti na načelu "Ne ubrizgavajte u ranu koja ne bi bila unesena u vaše vlastito oko". Stoga ne koristimo antiseptičke otopine s visokom koncentracijom (a to je najčešće otopina joda i 3%, vodikovog peroksida), obično se koriste za liječenje nekompliciranih rana. Iako se čini da je za uklanjanje infekcije potrebna velika koncentracija, ali ne, osim mikroorganizama, tkiva potrebna za ozdravljenje također umiru.
Umjesto povećanja koncentracije, bolje je koristiti moderne antiseptike, na koje infekcije nemaju otpornost - to su Octinecept ili Prontosan-gel i otopina Prontosan, koji uništavaju bakterijski film koji prekriva ranu i ometaju njegovo normalno zacjeljivanje. Potrebno je i mehaničko čišćenje rane: od ispiranja rane na principu "pulsirajuće struje" do ispiranja s decokcijom niza, kamilice itd..

Metode liječenja dugo zacjeljujućih rana. Ljekovita sredstva

Sljedeći korak bit će odabir metode za liječenje dugotrajne ne zacjeljujuće rane: stvaranje željenog vlažnog okruženja u rani ili obrnuto, provođenje liječenja primjenom vlažnih sušara ili masti topivog u vodi. Može se dodati aeracijska terapija, koja omogućuje da se rana osuši i zacijeli ispod kore..
Kirurg će odabrati opciju koja je za svaki slučaj najprikladnija za liječenje rana. Načelo se ovdje može primijeniti suprotno: ako su u vodi topive masti bile neučinkovite, trebali biste stvoriti vlažno okruženje koristeći atraumatski baktericidni hidrokoloidni preljev koji se temelji na polimeru AquaColl ili hidroelektranom DzhelleSorb preljevu i drugim sličnim oblogama.

U pravilu, specijalist koji liječi složene rane primjenjuje obje mogućnosti liječenja, ponekad se izmjenjujući između njih. Zato se ne bojte ako liječnik naglo promijeni tečaj nakon višednevnog liječenja. Liječenje složenih rana je kreativan proces i za liječnika i za pacijenta.

Trenutno se mobilna tehnologija sve više koristi, što bi moglo pomoći jednom i zauvijek riješiti taj problem. Ovo je uporaba matičnih stanica, keratinocita, fibroblasta, živih ekvivalenta kože ili umjetne kože poput Integra itd..

Glavna stvar je ukloniti uzrok lošeg zacjeljivanja rana!

Naravno, ne smijemo zaboraviti na one bolesti koje su pridonijele nastanku ove vrste rana. Ako je dijabetes melitus korekcija šećera u krvi, ako je potrebna venska insuficijencija, venotonika, ako je vaskularna ateroskleroza, tada se lijekovi koji poboljšavaju mikrocirkulaciju ne mogu izostaviti itd..

Ako se suočite s problemom duge rane koja ne zacjeljuje, ne odustajte! Čak i ako ga prvi put ne zaliječite, imajte na umu da će smanjenje boli, oteklina i veličine rane značajno smanjiti patnju.

10 najboljih masti za zacjeljivanje rana

Manje ozljede u svakodnevnom životu, na odmoru ili u obavljanju profesionalnih dužnosti nisu neuobičajene u svakodnevnom životu. Čak i iskusna domaćica može rezati prst u kuhinji, dječje igre na svježem zraku rijetko mogu bez koljena i ogrebotina na rukama, nove cipele u pravilu trljaju pete. Ako se rana ne liječi na vrijeme, počet će se upali i gnojiti, a tada čak i nevino, na prvi pogled abrazije može uzrokovati ozbiljne neugodnosti i komplikacije. Ublažiti upalu i brzo zacijeliti traumu je prirodna želja svake osobe. I učinkovita mast za zacjeljivanje rana pomoći će u tome..

Proizvodi za liječenje rana nude moderni farmaceuti u širokom asortimanu. Ali koga odabrati tako da brzo pomogne, a ožiljak ne ostane i cijena se ne ugrize? Koji se proizvodi za liječenje rana mogu koristiti za liječenje ozljeda kod djece? Pregled najpopularnijih masti za zarastanje rana s brzim i dokazanim učinkom u nastavku.

Što koristiti u prvoj fazi

Regenerativna sredstva se odabiru, uzimajući u obzir stupanj oštećenja tkiva i vrstu rane. Postoje lijekovi za zacjeljivanje rana za liječenje površinskih rana - plitki posjekotine, ogrebotine i ogrebotine. I sredstva za rješavanje opasnijih problema - opekline, trofične rane, gnojni apscesi. Svaka rana, bez obzira na podrijetlo, ima dvije faze razvoja i zacjeljivanja: upalnu i regenerativnu.

U prvom stadiju rana krvari i postaje upaljena, oštećena tkiva umiru, tijekom ovog procesa može se osloboditi sringemija i gnoj. U prvoj fazi treba koristiti antiseptičku ljekovitu mast.

prozodija

 • Ublažite upalu.
 • Dezinficiraj.
 • Jednostavno nanošenje.
 • Može se koristiti bez savjetovanja s liječnikom..
 • Prodaje se u ljekarnama bez recepta.

minusa

 • Imaju kontraindikacije i nuspojave..
 • Postoji rizik od alergijskih reakcija..
 • Nisu svi takvi alati jednako prikladni..
 • Kod nekih ljudi moguća je netolerancija na komponente koje čine masti.

Zacjeljivanje rana bilo kojeg podrijetla započinje njihovom dezinfekcijom. Za to se koriste antiseptička i antibakterijska sredstva. Prvo, rana se mora liječiti otopinom joda, zelenog dijamanta ili vodikovog peroksida. Zatim se jedan od sljedećih proizvoda nanosi na vlažnu abraziju..

Ocjena najboljih masti za zacjeljivanje rana, primjenjivih u prvoj fazi liječenja

Ocjena# 1# 2# 3
Titula
Levomekol
Streptoplagen
Nitacid

Spasilac

Učinkovit lijek za analgetske, antiseptičke, protuupalne i ljekovite učinke. Djelotvoran je za ogrebotine, ogrebotine, posjekotine i modrice.

  Izrađuje se na osnovi biljnih sastojaka. Gotovo da nema kontraindikacija i nuspojava. Učinak je vidljiv odmah nakon primjene. Liječi pelenski osip, dermatitis, akne, opekline, promrzline, pukotine na bradavicama tijekom dojenja. Pogodno za dječji komplet. Pristupačna cijena.
  Nije najbolji način za zacjeljivanje složenih, gnojnih rana. Ponekad biljne komponente izazivaju alergijske reakcije.

Streptoplagen

Zacjeljivanje rana provodi se zbog topljenja mrtvih stanica i njihovog odbacivanja. Primarno se koristi u liječenju trofičnih čira i dubokih opeklina..

  Sadrži miromistin koji dodatno dezinficira rane. Lijek se izrađuje na vodenoj osnovi, tako da aktivne komponente lako prodiru u dublje slojeve. Pomaže u borbi protiv gangrene koja proizlazi iz dijabetes melitusa ili ateroskleroze.
  Da biste postigli dobar učinak, trebate koristiti veliku količinu masti. Aktivni sastojci mogu izazvati alergijske reakcije..

Nitacid

Učinkovit tretman za gnojne rane. Sadrži streptocid i netazol, kombinacija ove dvije tvari pruža učinkovit učinak na gotovo sve vrste bakterija.

  Široko se koristi za dezinfekciju postoperativnih šavova, liječenje apscesa i gnojnih rana. Djelotvoran je za rane toplinskog porijekla različitog stupnja težine. Kod gnojnih ozljeda dovoljno je jedanput dnevno na ranu staviti bris natopljen ovim sredstvom. U slučaju opeklina, oštećenje se tretira proizvodom najmanje dva puta tjedno..
  Kao snažno antibakterijsko sredstvo ima niz kontraindikacija. Ne toleriraju svi pacijenti jednako dobro..

EPLAN

Snažno antiinfektivno sredstvo univerzalnog djelovanja. Odmah nakon ozljede brzo uklanja oticanje, pomaže zaustaviti krvarenje, smanjuje bol.

Nadalje dezinficira površinu rane, uništava patogenu mikrofloru i učinkovito čisti ranu prije primjene drugih lijekova.

  Liječi ne samo ogrebotine, posjekotine, opekotine i promrzline, već i prozore, natapajući ekceme, čireve, herpes. Djelotvoran protiv gljivičnih infekcija. Dopušteno trudnicama i dojiljama. Dostupno u obliku otopine, masti i salvete impregniranih otopinom lijeka.
  Ne mažite se otvorenim krvarenim ranama, jer Eplan utječe na zgrušavanje krvi.

Levomekol

Aktivna komponenta ovog lijeka je levomicetin, većina mikroba je osjetljiva na ovu tvar. Također u sastavu je metiluracil koji ima jedinstveno svojstvo pojačavanja prirodne imunosti stanica.

Na očišćenu površinu rane distribuira se tanki sloj masti, na vrhu se nanosi sterilni preljev. Postupak se izvodi do četiri puta dnevno dok rana ne počne zarastati..

  Širok raspon djelovanja lijeka - mast se može koristiti za dezinfekciju malih posjekotina i ogrebotina, kao i slabo zacjeljivanje gnojnih rana, plačljivih čira i toplinskih lezija. Koristi se za brzo fuziju postoperativnih šavova. Dostupno preko šaltera, jeftino.
  Sadrži antibiotike, stoga ima niz kontraindikacija. Nije najpovoljnija metoda primjene - ranu je potrebno stalno čistiti i dezinficirati, a tek nakon toga nanijeti proizvod, a zatim nanijeti zavoj.Neki pacijenti imaju individualnu netoleranciju na aktivne komponente ove masti.

Što koristiti u drugoj fazi

Za svaku fazu postoje optimalna sredstva. Nemoguće je prerano koristiti ljekovitu kremu koja potiče stvaranje novih tkiva - gnoj može ostati ispod mlade tanke kože, nakupljat će se i na kraju dovesti do ozbiljnih komplikacija, sve do otvaranja apscesa i kirurškog čišćenja rane. I tek kada vam se sav gnoj potpuno izbaci, možete početi koristiti regenerativno sredstvo za rane i pukotine. U drugom stupnju započinje zacjeljivanje rana, izlučivanje gnojnog eksudata smanjuje se, rana se suši, tkiva oko nje se postupno počinju ožiljiti i oporavljati.

prozodija

 • Učinkovito suši i popravlja oštećeno tkivo.
 • Može se koristiti za zacjeljivanje različitih rana, uključujući opekotine i promrzline.
 • Prodire duboko u slojeve kože i obnavlja stanice.
 • Spriječiti upalni proces.

minusa

 • Potreba da se rana prethodno liječi antiseptičkim i dezinfekcijskim sredstvima.
 • Neki maz daju nuspojave..
 • U ljudi s individualnom netolerancijom na komponente lijeka mogu se pojaviti alergijske reakcije.

Kad se već ukloni mrtvo tkivo, gnojni iscjedak je zanemariv, zacjeljivanje rana prelazi u sljedeću fazu. Počinju se formirati nova, zdrava tkiva, rana je ožiljak. Da bi se ubrzao ovaj proces, kako bi se spriječili ožiljci, koriste se različita regenerativna sredstva..

Ocjena najboljih masti za zacjeljivanje rana, primjenjivih u drugoj fazi liječenja

Ocjena# 1# 2# 3
Titula
Actovegin

D-pantenol

Bepanten

Baneocin

Još jedno univerzalno antiseptičko i sredstvo za zarastanje rana. U obliku praha, može se primijeniti odmah nakon ozljede..

Za regeneraciju tkiva i brzo ožiljke, poželjnije je koristiti kremu.

Namakanje rana: uzroci i liječenje

Vlažna rana je mehaničko oštećenje zdravih tkiva, što se očituje ispuštanjem specifične tekućine - stabla crvene krvi. To znači kršenje integriteta kože s stvaranjem patoloških sadržaja prozirne prirode žućkaste nijanse.

Pod utjecajem negativnih čimbenika, na koži se formiraju ogrebotine i čirevi. Obično se lokalni imunitet neovisno nosi s problemom. Nastali defekt zaraste za 1-2 tjedna, ovisno o veličini oštećene površine. S slabljenjem obrambenih snaga tijela povećava se razdoblje zarastanja rana. Počinje se vlažiti.

Izrazita karakteristika takvih nedostataka je mehanizam nastanka. Vlažna rana nastaje kao rezultat mehaničkih oštećenja: snažnim udarcem, stiskom, modricama. Za pojavu križnice zaslužna je plazma koja izlazi. Čirevi se pojavljuju s nepravilnim metabolizmom, kršenjem trofičnog tkiva, na primjer, dijabetes melitus ili ishemija žila donjih ekstremiteta.

Glavni izvori pojave patološkog žarišta mogu biti:

 • Ujed komaraca praćen češanjem
 • Dermatološke bolesti popraćene intenzivnim svrbežom i peckanjem.
 • Nadraživanje kože od pelena.
 • Kukuruz, svježi ožiljci na nogama.
 • Opekline, uključujući umjerene do teške opekline koje zauzimaju velika područja tijela.
 • Ne zacjeljujuće, vlažne rane nakon operacije koje nastaju kada se nepravilno uklone šavovi.

Bakterijska infekcija pridonosi izgledu. Patogeni mikroorganizmi tvore patološki fokus u slučaju kršenja pravila asepsije / antiseptika, pravila osobne higijene, nepravilnog ili kasnog liječenja.

Simptomi i značajke lokalizacije vlažnih rana

Oštećenje mokre kože očituje se sljedećim simptomima na različitim dijelovima tijela:

 • Rana se vlaži i teče tekućina.
 • Pacijent osjeća neugodan osjećaj pečenja. Ako površina svrbi, tada se pridružila bakterijska infekcija, ozdravljenje je oslabljeno.
 • Rubovi su crveni.
 • Oštećenja kože mogu se zaliječiti 3-4 tjedna.

Ako infekcija prodre, istječe gnojna tekućina. Osim gnoja, krv se može oslobađati i tijekom sekundarnog oštećenja rane.

Patološki fokus može se pojaviti na gotovo bilo kojem dijelu kože na tijelu. Pacijent s dugom neiscjeljujućom vlažnom lezijom narušava normalan životni ritam. Kada se nalazi na nogama, teško je hodati zbog boli, na rukama - pisati, raditi suđe.

Kako sušiti mokru ranu

Liječenje vlažne rane treba provoditi redovito uz uporabu sredstava za sušenje, aseptičnih preliva, antibakterijskih, dezinfekcijskih lijekova, koji su dostupni u obliku masti, kreme, praška i otopina. Osušite vlažnu ranu uz pomoć takvih sredstava kao što su:

 • Levomekol je mast s antimikrobnim, antiseptičkim, ljekovitim, suhim svojstvima. Potiče ispuštanje gnoja, poboljšava lokalni imunitet, inhibira rast bakterija u patološkom fokusu. Liječenje Levomekolom treba provesti 1-2 p / dan tankim slojem.
 • Solcoseryl sadrži poseban sastav koji isušuje ranu, pojačava reparativne procese. Lijek zaustavlja stvaranje, dodjelu anemona. Pozitivan učinak na sintezu novih vlakana koja leziju zatvaraju. Prvo se nanosi na preljev od gaze, a zatim se nanosi na oštećeno područje 10-14 dana.
 • - lijek s ljekovitim učinkom. Gel se bori protiv simptoma upale, suppuration. Vraća cjelovitost kože, sprječava stvaranje keloidnih ožiljaka. treba dobro utrljati u površinu. Isperite nakon pola sata toplom vodom. Provode se 2-3 postupka dnevno. Nije pogodno za dijete mlađe od 6 godina, odraslu osobu s alergijom na komponente lijeka.
 • Bepanten krema ubrzava proces ozdravljenja. Pomaže zaustaviti oslobađanje saharoze zahvaljujući normalizaciji metabolizma između tkiva. Zbog ovog učinka koristi se za liječenje mokrih rana..
 • Eplan poboljšava reparativne procese unutar kože. Lijek smanjuje bol, inhibira reprodukciju patogenih mikroorganizama unutar inficiranog žarišta. Patološko područje treba podmazati 2-3 r / dan.
 • Argosulfan je lijek na bazi srebra. Koristi se u složenoj terapiji uobičajenih dermatoloških, kirurških bolesti. Srebro je poznato po svojim antimikrobnim, ljekovitim svojstvima. Krema se preporučuje nanositi 2-3 r / dan na oštećeno područje.

Ako rana na licu postane vlažna i iz nje istječe tekućina, tada je propisana fizioterapija darsonvalom ili laserom.

Izbor lijeka ovisi o težini patološkog procesa, dobrobiti pacijenta, stanju rane ili prisutnosti komplikacija.

Značajke patološkog procesa

Nepravilno liječenje, razvoj alergijske reakcije na komponente lijekova, privitak bakterijske infekcije i loša higijena dovode do razvoja neugodnih komplikacija. Značajke patološkog procesa povezane s plačućom ranom su sljedeće:

 • Rana ne zaraste, mokri se i svrbi. Nedostatak pozitivnih promjena u liječenju propisanim lijekovima ukazuje na nepravilno odabranu terapiju. Stanje zahtijeva medicinsku intervenciju, imenovanje prikladnije terapije.
 • Pojavljuje se crvenilo, oticanje rubova defekta.
 • Tvorba kore ne jamči zacjeljivanje. Pod njim se gnoj može i dalje isticati. Stanje prijeti razvoju sepse.
 • Oko oštećenog područja mogu se stvoriti dodatne čireve ili žuljevi s tekućinom. Može ukazivati ​​na pojavu alergijske reakcije, pridruživanje patogene flore.

Kada posjetiti liječnika

U medicini postoje patološka stanja povezana s vlažnom ranom koja zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. To uključuje sljedeće slučajeve:

 • Oko oštećenog područja pojavile su se tamne mrlje s neizrazitim obrubima..
 • Poraz je blizu velikog limfnog čvora..
 • Na površini su se počeli isticati gnojni sadržaji s neugodnim oštrim mirisom. Ukazuje na razvoj septičkog trovanja krvi.
 • Vlažna rana na licu treba savjet stručnjaka.
 • Patološko područje značajno se povećalo. Primjećuje se obilježeni edem tkiva..
 • Bolest napada cijelo tijelo. Pacijent razvija zimicu, visoku tjelesnu temperaturu, jaku slabost, letargiju.
 • Tekućina se obilno oslobađa, preljeve morate mijenjati 4-5 puta dnevno.

Te komplikacije zahtijevaju prilagodbu liječenja od strane liječnika, imenovanje određenih lijekova i sredstava.

Odvojite kore, filmovi su strogo zabranjeni. Trebate vidjeti svog liječnika.

Kako brzo mokra rana zacjeljuje

Proces ozdravljenja podijeljen je u tri stadija:

 1. Faza upale početna je faza koja počinje od trenutka štetnog učinka na ljudsku kožu. Traje do 5 dana. Početna faza očituje se tipičnim simptomima upale plačnih rana: crvenilo, oticanje zdravih tkiva. Reakcija je povezana s kršenjem integriteta krvnih žila, promjenom njihove aktivnosti, ispuštanjem krvne plazme izvana. Uz patologiju, faza upale kasni 20-40 dana.
 2. Faza regeneracije. Aktivna sinteza kolagenih vlakana, stvaranje novih žila. Granulirano tkivo zamjenjuje područje oštećenja kože. Trajanje traje 2–4 tjedna.
 3. Faza epitelizacije karakterizira potpuno vraćanje integriteta kože. Uz ogromnu štetu, ostaje ožiljak.

U prosjeku zacjeljivanje vlažne rane dolazi za 1–1,5 mjeseci intenzivnim liječenjem.

Upala oko zacjeljivanja rana

Otac je 2. siječnja razdvojio nogu na potkoljenici. Propisali su antibiotike i otišli na obradu i transport mjesec dana, uklonili mrtvo tkivo. Rana se zacelila polako. U veljači se rana nije zacijelila do kraja, oko kože je bila upaljena, okrenula se traumatologu. Preporuke za pranje s klorheksidinom i oblačenje. Oko ozlijeđenog područja koža je postala crvena, pojavile su se vruće, natečene i ljuštene rane. Nakon ispiranja peroksidom i klorheksidinom oslobađa se žuta tekućina. Od ovog mjesta do stopala pojavljuje se edem. Mjesto zacjeljivanja rana se povećalo. Potreban je antialergijski citrin. Danas su se okrenuli kirurgu, obavljen je pregled, s udaljenosti od 1,5 metra, propisan ispiranjem klorheksidinom, citrinom.

Kako sve izliječiti?

Kronične bolesti: astma, hipertenzija

Na usluzi pitajte doktora, savjetovanje kirurga je dostupno o bilo kojem problemu koji se tiče vas. Stručni liječnici pružaju savjete svakodnevno i besplatno. Postavite svoje pitanje i dobiti odgovor odmah!

U donjoj trećini nogu, zbog lošeg opskrbe krvlju, rane uglavnom zacjeljuju loše, ali između ostalog, sudeći po koliko je koža tanka (prema fotografijama svježim nakon ozljede), najvjerojatnije ste dugo morali uzimati hormonske lijekove! Tanka koža liječi duže, jače! Sve dok edem traje, dok teče iz limfne rane, rana neće zacijeliti! Paralelno s lokalnim liječenjem rana, potrebno je liječenje s ciljem uklanjanja edema. !
Trebate liječenje:
- FLEBODIA 600MG. 1 VREMENSKI DAN, 30 DANA;
-VEROSHPIRON NA 1 TABELI 1 VREMENSKI DAN (ULAZ), 2 TJEDNA;
- NASTAVLJAJTE DNEVNO PRANJE SVIJETOM KLORGEXIDINSKOG RJEŠENJA I NAKON PROPIRANJA SA 0,5% DIOKSIDINSKIM RJEŠENJEM (prodaje se u ampulama, u kutiji od 10 ampula za jedan losion, dovoljna će biti 1 ampula), sve dok se prije nije našao. ŽUTA TEKUĆA (LYMPH);
- NAKON SMANJENJA Edema i istjecanja limfe (otprilike nekoliko dana nakon 10-12), moguće je preći na preljeve s mazivom TRIDERM;
-ELASTIČNI SUSRET IZUZETOSTI JE DRUGI RAZRED (OVO ZNAČI DA JE TREBA BITI OKRENJENO ELASTIČNIM BANDŽOM IZ OSNOVA FINGERA Ispod je malo lagano, lagano, lagano.
- DUGO ČUVANJE HRANE ILI DUGO SIJENJE SA DROGOM NOGOM NIKADA NISU ŽELJENI, ALI KOLIKO LIJEKO, LJEPŠE JE KLUBITI NJEGU NOGOMETE NA STANJU.

Kako zacijeliti rane na licu: djelujte brzo i točno! Antiseptička mast - vaš vjerni prijatelj!

Jedna od najneugodnijih ozljeda s kojom se ljudi suočavaju su rane na licu. Vidljivi su golim okom, upropastiti izgled i sniziti samopoštovanje osobe. Uz nepravilno liječenje i njegu takvih ozljeda ostaju ožiljci koje je ponekad nemoguće sakriti čak i kozmetikom.

Male rane na licu mogu se brzo izliječiti kod kuće, velike ozljede zahtijevaju posjet kirurgu i upotrebu posebnih lijekova.

Značajke lezija kože lica

Rane se mogu oblikovati na bilo kojem području lica iz različitih razloga:

 • mehanička i termička oštećenja;
 • izloženost kemikalijama;
 • kirurška intervencija;
 • akne;
 • dermatološke ili zarazne bolesti.

U usporedbi s ranama na drugim dijelovima tijela, liječenje ozljeda na licu ima neke značajke zbog anatomskih značajki:

 • aktivni izrazi lica;
 • stalno kretanje mišića;
 • blizina krvnih žila;
 • vrlo tanki sloj masnih stanica.

U slučaju značajnog oštećenja kože i mišića lica, šavovi su dopušteni za nanošenje u roku od 36 sati. U ostalim dijelovima tijela tkivo je potrebno sisati tijekom dana kako bi se izbjeglo prodiranje mikroba u dublje slojeve kože.

Moguće poteškoće u liječenju

Anatomske značajke mogu uzrokovati poteškoće u procesu ozdravljenja ozljeda na licu:

 • Divergencija rubova. Ako se na donjim dvjema trećinama lica pojave velike rane, zarastanje može usporiti zbog pokreta lica.
 • Intenzivno krvarenje koje je teško zaustaviti.
 • Infekcija. Do prodora mikroba dolazi kada su kršena pravila za liječenje rana, pa se uz značajna oštećenja kože lica često propisuju lokalni i opći antibiotici.
 • Pojava edema prati gotovo sve ozljede na licu. To ne samo da utječe na izgled žrtve, već također može usporiti proces ozdravljenja tkiva..

Osim toga, gotovo sve rane na licu pružaju osobi neugodnosti pri jelu i komunikaciji. Zbog stalnog pokreta mišića lica, žrtva doživljava nelagodu i bol..

Pravila liječenja

Male ozljede uspješno se liječe kod kuće. Da biste to učinili, prije svega, potrebno ih je očistiti od onečišćenja i tretirati antiseptikom. Ako je ozljeda velika, ne biste trebali odgoditi posjet kirurgu.

Možda će biti potrebna i stručna pomoć nakon nekoliko dana liječenja male rane kod kuće. Razlog za kontaktiranje medicinske ustanove može biti oštro pogoršanje stanja rane (gnoj, oticanje, odstupanje rubova), otvaranje krvarenja.

Specijalist će procijeniti težinu oštećenja na nekoliko načina:

Crvenilo, snažno oticanje tkiva, visoka temperatura na mjestu oštećenja ukazuju na moguću infekciju.

Nakon pregleda kirurg provodi nekoliko radnji:

 • tretira rubove rana profesionalnim antiseptikom;
 • oštećenja šavova (ako je potrebno);
 • čini injekciju protiv tetanusa (ako je potrebno);
 • informira o pravilima skrbi.

Rana na licu treba liječiti nekoliko puta dnevno. Ako je šteta duboka ili zauzima veliko područje, to treba učiniti u klinici.

Opće preporuke

Bez obzira na ranu, treba se pridržavati nekoliko preporuka:

 • Liječenje se ne može odgoditi, što prije se započne terapija, brže će doći do zarastanja tkiva i manji je rizik od komplikacija.
 • Ne liječite ranu jodom ili medicinskim alkoholom. Koncentrirana tekućina spalit će rubove, od čega ozdravljenje tkiva može odgoditi. Osim toga, takve akcije mogu ostaviti tragove na koži, što će se vrlo teško riješiti..
 • Za početno liječenje preporučuje se razrijeđivanje alkohola ili joda prokuhanom vodom, ili upotreba vodikovog peroksida, otopine furatsiline ili bornog alkohola.
 • Zabranjeno je zaustaviti krvarenje s pomagalom za zavoje. Smanjit će prehranu oštećenih tkiva kisikom i usporiti ožiljke. Ako rana krvari, nakon liječenja zaustavite krvarenje sterilnim maramicama. Flaster se nanosi nekoliko dana nakon ozljede i mijenja se nekoliko puta dnevno.
 • Da biste povećali opći imunitet, preporučuje se uzimati vitaminske komplekse tijekom liječenja. Tijekom ovog razdoblja preporučuje se otkazati sve dijeta i jesti više proteina i biljne hrane. Promocija zdravlja ubrzat će proces regeneracije.
 • Ispravno odaberite oblik lijekova. U početnoj fazi zabranjeno je koristiti masne masti i masne kreme, oni su puno učinkovitiji nakon zatezanja rubova rane.
 • Ako oštećenja ne zacjeljuju nekoliko dana ili se pojave znakovi infekcije, propisani su antibiotici.

Prva pomoć odmah nakon ozljede lica provodi se u nekoliko faza:

 • uklanjanje zagađenja;
 • antiseptički tretman;
 • stavljanje zavoja (sterilni zavoj ili ubrus).

Ne možete stalno držati ranu zatvorenu, nekoliko puta na dan zavoj je potrebno ukloniti da biste omogućili pristup kisiku.

Lijekovi, kreme, masti za brzo liječenje rana na licu

Brzina zarastanja rana na licu ovisi o korištenim lijekovima i pridržavanju preporuka za njegu primljenih u bolnici.

Sredstva za liječenje rana mogu se podijeliti u nekoliko skupina:

 • baktericidno;
 • sušenje;
 • ubrzavanje regeneracije stanica;
 • antibiotici (ako je potrebno).

Baktericidna sredstva liječe rane odmah nakon oštećenja i prije svake primjene drugih lijekova na vlažna područja. Tu spadaju već spomenuti vodikov peroksid, otopina mangana i jod i medicinski alkohol razrijeđen vodom. Nakon što se rana osušila, ove lijekove ne koriste.

Sredstva za sušenje uključuju pripravke u obliku vodenih otopina ili žele. Oni ne blokiraju pristup kisika tkivima, štite od prodiranja mikroba u ranu i ubrzavaju stvaranje kore. To uključuje:

Lijek iz Švicarske dobiva se iz pročišćene krvi teladi, koja aktivira proizvodnju kolagena u koži. Gel se nanosi na oštećeno područje tankim slojem nekoliko puta dnevno. Lijek se koristi kod svih vrsta opeklina, čira, dubokih i površinskih ozljeda..

 • Actovegin - ruski analog solcoseryla.
 • Eplan (vodena otopina ili maramice). Lijek ima antibakterijsko, analgetsko i regenerativno djelovanje. Proizvod se nanosi na kožu nekoliko puta dnevno, rana se zacjeljuje otprilike tri dana nakon početka upotrebe.

Nakon što se rana zacijeli i prestane mokri, možete primijeniti sredstva u obliku masti i kreme. Oni će stvoriti zaštitni film na površini, ubrzati oporavak i omekšati suhu kožu.

Regeneracija tkiva događa se zbog komponenti koje ubrzavaju sintezu kolagena i metaboličke procese u stanicama. Ovi lijekovi uključuju:

 • Levomekol je mast kombiniranog djelovanja: regenerirajuće, protuupalno i antibakterijsko. Može se primijeniti i na zaražene rane. Levomekol se koristi za zacjeljivanje opeklina, reznih rana, gnojnih kila.
 • Lifeguard je mast koja se koristi za bilo kakvo oštećenje kože. Lijek ima analgetski i protuupalni učinak, normalizira cirkulaciju krvi i ublažava oticanje..
 • Bepanten. Mast potiče regeneraciju tkiva, vlaži i štiti od prodora mikroba.
 • Contububex - mast koja liječi rane i sprečava stvaranje ožiljaka.
 • Pantenol. Regenerirajući, protuupalni i analgetski dostupan je u obliku spreja, masti i kreme.
 • Solcoseryl i Actovegin kao mast.

S upalom rana na licu, na njih se primjenjuju antibakterijska sredstva nakon liječenja antiseptikom. Ova skupina uključuje nekoliko lijekova: Baneocin (prah), Tetraciklin Maz, Levomekol.

Ne možete koristiti ta sredstva bez savjetovanja s liječnikom.

Tradicionalna medicina za ubrzanje liječenja

O oštećenoj koži lica možete se pobrinuti uz pomoć proizvoda koji se pripremaju sami:

 • Losioni svježeg aloe ili soka Kalanchoe nanose se na rane 10-15 minuta nekoliko puta dnevno.
 • Domaća mast od vazelina (maslačka) i plastenika. 1 dio zdrobljenih listova biljke pomiješa se s 5 dijelova vazelina. Alat se nanosi na oštećenja 3-5 puta dnevno. Slično se priprema i mast s nevenom.
 • Kako biste ubrzali zacjeljivanje nekoliko puta na dan, na kožu se nanosi tanak sloj badžićeve masti.

Gornja sredstva mogu se koristiti samo nakon što se rana prestane mokriti u kombinaciji s lijekovima.

Koliko dugo mogu zarasti rane?

Regeneracija tkiva na licu odvija se u 2 faze. Njihovo trajanje ovisi o veličini štete i stanju zdravlja ljudi. Koliko dugo treba zacjeljivanje rane teško je odrediti. Stadij ozdravljenja traje od nekoliko dana do mjesec dana, u tom razdoblju rana je ožiljak. U sljedećoj fazi dovršava se izgled oštećenog područja.

Konačni rezultat (hoće li ožiljak ostati i kolike će biti) ovisi u većoj mjeri o načinu na koji je šteta tretirana i tretirana..

Moguće posljedice

S nepravilnom njegom rane na licu moguća je infekcija tkiva. To ne samo da će usporiti proces ozdravljenja, već i prijeti neugodnim komplikacijama:

 • opće trovanje krvi;
 • nekrotizacija okolnih tkiva;
 • oštećenje živca lica.

Sredstva se nanose nekoliko puta na dan samo na ožiljku, a da ne utječu na zdravu kožu. Možete početi koristiti takva sredstva tek nakon što se ožiljak stegne (nakon 2-3 mjeseca).

Osim kreme za ožiljke mogu se koristiti i ulja koja se utrljavaju u koloidna tkiva..

Lijek za ožiljke učinkovit je ako je trag ozljede mali. U slučajevima kada je područje ožiljaka značajno, pribjegavajte kozmetičkim postupcima, na primjer, laserskom brisanju lica ili kiselom pilingu.

Zarastanje rana


Zacjeljivanje rana složen je i dinamičan proces zamjene mrtvih i nestalih staničnih struktura i slojeva tkiva..

Proces zacjeljivanja rana kod odrasle osobe može se podijeliti u 3 ili 4 stupnja. Prema trofaznom konceptu, razlikuju se upalno, fibroblastično i faza sazrijevanja i remodeliranja tkiva. U četverofaznom konceptu postoje faze hemostaze, upale, proliferacije i remodeliranja.

Uz trofazni pristup, faza hemostaze se nalazi u upalnoj fazi. Pored toga, neke faze imaju više naziva, na primjer pregradnja ili sazrijevanje i proliferacija ili granulacija.

Upalna faza nastupa odmah nakon ozljede i traje otprilike 6 dana. Fibroblastična faza nastaje kada upalna faza prestane i može trajati do 4 tjedna. Sazrijevanje ožiljaka započinje u četvrtom tjednu i može trajati godinama..


U širokom okviru ovih faza zaključen je složen i koordiniran niz događaja koji uključuje kemotaksiju, fagocitozu, neokolagenezu, razgradnju kolagena i pregradnja kolagena. Ostali važni procesi za zacjeljivanje rana uključuju angiogenezu, epitelizaciju i proizvodnju novih glikozaminoglikana (GAG) i proteoglikana. Vrhunac ovih bioloških događaja je zamjena normalnih struktura kože s ožiljnim tkivom posredovanim fibroblastom.

ožiljci

Sve rane na koži odrasle osobe zarastaju stvaranjem ožiljaka, koji je gusta formacija koja se sastoji od vezivnog tkiva. Koji će biti konačni ožiljak ovisi o stupnju i prirodi oštećenja, individualnim karakteristikama tijela i drugim čimbenicima.

Hipertrofični i keloidni ožiljci

Ponekad je proces ozdravljenja popraćen prekomjernom razmnožavanjem fibroblasta s stvaranjem hipertrofičnog ožiljka, ograničenog na mjesto rane. Čak i intenzivnije razmnožavanje fibroblasta može dovesti do stvaranja keloida. Za razliku od hipertrofičnih, keloidni ožiljci protežu se izvan granica ozlijeđenog područja. Kod Keloida je kolagen deblji, nalazi se ne redovito i često uzrokuje bol. Kod hipertrofičnog ožiljaka, kolagen je tanji i paralelniji s ranom..


Hipertrofični ožiljci javljaju se kod svih rasa, iako u manjoj mjeri kod mladih i starih ljudi. Keloidni ožiljci su češći kod ljudi koji nisu bijele boje kože..

Atrofični ožiljci

S druge strane, neadekvatno množenje fibroblasta može dovesti do stvaranja atrofičnog ožiljka, koji nastaje zbog nedostatka kolagena. Kao rezultat toga, sloj ožiljaka je vrlo tanak, a područje ožiljaka je ispod razine okolne kože. Ova je vrsta ožiljaka češća kod ljudi s pravom kožom.

Vrste zacjeljivanja rana

Krajnji rezultat svakog procesa liječenja je popravak oštećenja tkiva..
Postoje tri glavne vrste zacjeljivanja rana:
Primarno ozdravljenje
Odgođeno primarno zacjeljivanje
Sekundarno izlječenje.

Četvrti tip je zacjeljivanje koje se događa kod površnih rana na koži..

Pogled 1

Primarno zacjeljivanje rana ili zacjeljivanje primarne namjere događa se kada su rubovi rane vrlo blizu jedan drugom ili u dodiru. Ova metoda liječenja dovodi do smrti minimalnog broja staničnih sastojaka, a karakterizira ih brza obnova cjelovitosti tkiva i stvaranje nevidljivog ožiljaka.

Pogled 2

Ako se rubovi rane nisu odmah smanjili, dolazi do kašnjenja u početnom zacjeljivanju rane. Ova metoda liječenja može biti poželjna u slučaju kontaminiranih rana. Do četvrtog dana fagocitoza kontaminiranih tkiva je u punom jeku i odvijaju se procesi epitelizacije, taloženja kolagena i sazrijevanja. Strani materijali omotani su makrofazima, koji se mogu pretvoriti u epitelioidne stanice okružene mononuklearnim leukocitima, tvoreći granulome. Obično se u ovom trenutku rana kirurški zatvara. Ako rana nije pravilno očišćena, može se razviti kronična upala, što rezultira uočljivim ožiljcima..

Pogled 3

Treća metoda ozdravljenja poznata je kao sekundarno ozdravljenje ili sekundarno izlječenje. Sekundarno zacjeljivanje rana prati značajno intenzivniji upalni odgovor u usporedbi s primarnim zacjeljivanjem. Da bi zatvorio ranu, tijelo proizvodi više granulomatoznog tkiva. Smatra se da pretvorba fibroblasta u miofibroblaste, koji nalikuju kontraktilnom glatkom mišiću, pomaže smanjiti površinu rane. Ti miofibroblasti maksimalno su prisutni u rani od 10. do 21. dana..

Pogled 4

Epitelizacija je proces kojim epitelne stanice migriraju i umnožavaju se kroz mitozu i prelaze ranu. Kod rana koje nisu duboke, koje utječu samo na epidermu i površni dermis, epitelizacija je prevladavajuća metoda liječenja. Kontrakcija rana nije uobičajena komponenta ovog procesa ako su uključene samo epidermis ili epidermis i površinski dermis..


Slijed događaja tijekom zacjeljivanja rana

Nakon oštećenja tkiva primarna reakcija je obično krvarenje. Kaskada vazokonstrikcije i koagulacije započinje zadebljanjem krvi, odmah impregnirajući ranu, što dovodi do hemostaze. Nadalje, krasta se formira kao rezultat procesa dehidracije. Tada dolazi do priliva upalnih stanica s oslobađanjem staničnih tvari i posrednika. Dolazi do angiogeneze, ponovne epitelizacije i stvaranja novih staničnih i izvanstaničnih komponenti..

hemostaza

U početku, ozljeda dovodi do odljeva krvi i limfne tekućine. Također tijekom ovog procesa stvara se početni reparativni koagulat. U ovom slučaju su uključeni unutarnji i vanjski mehanizmi zgrušavanja krvi. Unutarnji mehanizam provodi se pomoću trombocita, a vanjski se događa s izravnim sudjelovanjem faktora tkiva. Nakon vazokonstrikcije, trombociti se lijepe na oštećeni endotel i luče adenozin-difosfat (ADP), promičući adheziju trombocita i zatvaranje rana. Nakon završetka kratkotrajne vazokonstrikcije, žile se proširuju, što pridonosi dotoku više trombocita i ostalih krvnih stanica.

U ovoj fazi možemo govoriti o početku upalne faze. Ponekad je upalna faza izolirana kao zasebna, iako započinje tijekom faze hemostaze, što potvrđuje preklapajuću prirodu procesa ozdravljenja..
Trombociti i bijele krvne stanice izlučuju mnoge čimbenike koji ubrzavaju proces ozdravljenja. Alfa granule oslobađaju faktor rasta koji potiče iz trombocita (PDGF), faktor IV koji potiče iz trombocita i transformirajući faktor rasta (TGF) -β). Pojavljuju se procesi upale, razgradnja kolagena i kolalagenogeneza, stvaranje myoblasta iz transformiranih fibroblasta, rast novih krvnih žila i ponovna epitelizacija.

Ovi procesi posreduju mnogim citokinima i faktorima rasta. Interleukini snažno utječu na upalni proces. Vaskularni endotelni faktor rasta (VEGF) i drugi čimbenici ubrzavaju stvaranje krvnih žila, a neki od njih obavljaju nekoliko funkcija, poput faktora rasta fibroblasta (FGF) -2, koji utječe ne samo na proces angiogeneze, već i na proces ponovne epitelizacije. Vazoaktivni amini, poput histamina i serotonina, oslobađaju se iz gustih tijela koja se nalaze u trombocitima. Faktor rasta trombocita (PDGF), zajedno s beta transformiranim faktorom rasta (TGF-β), moćan je modulator fibroblastične mitoze. Mitoza uzrokuje stvaranje plodnih kolagenih vlakana u kasnijim fazama. Fibrinogen se razgrađuje u fibrin i čini osnovu za dovršavanje procesa koagulacije. Fibrin pruža strukturnu potporu staničnim komponentama upalne faze.

Upala

Upalna faza počinje tijekom faze hemostaze. U ranoj fazi upalne faze prevladavaju polimorfonuklearni leukociti (PMN), dok u kasnijoj fazi prevladavaju monociti / makrofagi.

Tijekom prvih 6-8 sati započinje sljedeća faza procesa ozdravljenja, povećava se količina PMN-a u rani. TGF-β olakšava migraciju PMN-a iz okolnih krvnih žila. Ove stanice očiste ranu. PMN dostiže svoj maksimalni broj za 24-48 sati. Do oko 72 sata njihova koncentracija počinje opadati. Trenutno se oslobađaju druga kemotaktička sredstva, uključujući FGF, TGF-β i TGF-α, PDGF i komplement C3a i C5a aktivirani u plazmi (anafilaktički toksini). Izoliraju ih makrofagi ili zakopaju u krastu..

Daljnjim razvojem procesa upale monociti se oslobađaju iz žila. Nakon što monociti napuste žile, nazivaju se makrofagi. Makrofagi nastavljaju proces pročišćavanja i proizvode različite čimbenike rasta u roku od 3-4 dana. Makrofagi kontroliraju razmnožavanje endotelnih stanica klijanjem novih krvnih žila i umnožavanjem stanica glatkih mišića. Makrofagi izlučuju mnoge čimbenike koji utječu na proces ozdravljenja. Oni uključuju TGF, citokine i interleukin (IL) -1, faktor nekroze tumora (TNF) i PDGF.

Granulacija

Ova faza se sastoji od nekoliko podfaza. Te se podfaze ne događaju u diskretnom vremenskom okviru, već predstavljaju uobičajeni i kontinuirani proces. Podfaze uključuju fibroplaziju, odlaganje matriksa, angiogenezu i ponovnu epitelizaciju.

fibroplaziju

Nakon 5-7 dana, fibroblasti prelaze u ranu, odgađajući novi kolagen podtipa I i III. Na početku normalnog zarastanja rana prevladava kolagen tipa III, ali kasnije ga zamjenjuje kolagen tipa I.

Tropokolaggen je prekursor svih vrsta kolagena i transformira se u grubom endoplazmatskom retikulu stanice u kojoj se prolin i lizin hidroksiliraju. Nastaju disulfidne veze, dopuštajući 3 lanca tropokolagena da formiraju trostruku spiralu nazvanu prokolgegen. Budući da se prokolagen izlučuje u izvanstanični prostor, peptidaze u staničnoj stijenci cijepaju terminalne peptidne lance, stvarajući istinske kolagene vlakna.

Taloženje matrice

Rana je zasićena glikozaminoglikanima (GAG) i fibronektinom proizvedenim fibroblastima. Te GAG ​​uključuju heparan sulfat, hijaluronsku kiselinu, hondroitin sulfat i keratan sulfat. Proteoglikani su GAG-i koji su kovalentno povezani u proteinkoj jezgri i doprinose taloženju matriksa.

Angioginesis

Angiogeneza je proizvod procesa majčinih žila. Za formiranje nove vaskulature potrebna je degradacija izvanstanične matrice i bazalne membrane, nakon čega slijede migracija, mitoza i sazrijevanje endotelnih stanica. Vjeruje se da glavni faktor rasta fibroblasta (FGF) i vaskularni endotelni faktor rasta moduliraju angiogenezu.

Reepithelization

Ponovna epitelizacija dolazi kada stanice migriraju s periferije rane i pomoćnih struktura. Ovaj proces započinje povećanjem broja stanica u roku od 24 sata. Podjela perifernih stanica događa se u roku od 48-72 sata, uslijed čega nastaje tanki sloj epitelnih stanica, koji ispunjava ranu. Vjeruje se da epidermalni čimbenici rasta igraju ključnu ulogu u ovoj fazi zacjeljivanja rana..

Ovaj podfazni niz može trajati do 4 tjedna u čistoj i nezagađenoj rani..

Pregradnja / zrenje

Nakon trećeg tjedna, rana prolazi kroz mnoge promjene, poznate kao pregradnja. Potonje mogu trajati godinama nakon početne ozljede. Kolagen se raspada i taloži ravnomjerno, što ne dovodi do promjene količine kolagena prisutnog u rani. Taloženje kolagena tijekom normalnog zarastanja rana dostiže vrhunac u trećem tjednu nakon formiranja rane. Kontrakcija rane (kontrakcija) je kontinuirani proces koji se djelomično događa uslijed širenja specijaliziranih fibroblasta koji se nazivaju miofibroblasti. Struktura miofibroblasta nalikuje kontraktilnim stanicama glatkih mišića. Kontrakcija rane se javlja u većoj mjeri sa sekundarnim zacjeljivanjem nego s primarnim. Maksimalna vlačna čvrstoća rane postiže se u 12. tjednu.

Liječenje rana

Suvremena istraživanja u području zarastanja rana usmjerena su na proučavanje sredstava koja utječu na procese povezane s obnavljanjem oštećenih tkiva. Laserske i druge metode koriste se za pospješivanje proliferacije stanica, migraciju stanica i ubrzavanje zacjeljivanja rana. Pokazano je da medij koji je uvjetovan ljudskim stanicama poboljšava vrijeme ozdravljenja kože nakon lasera.
Fetalno tkivo može zacijeliti bez ožiljaka zbog jedinstvenih karakteristika epitelnih i mezenhimalnih stanica fetusa i funkcioniranja imunološkog sustava.

Sredstva poput plazme bogate trombocitima (PRP) i eritropoetina (EPO) modulatori su koji pozitivno utječu na regeneraciju tkiva i uspješno se koriste za ubrzavanje zarastanja rana. Prehrambeni čimbenici također su važni za pravilno zarastanje rana. Poboljšanje prehrambenog statusa odraslih u korelaciji je s poboljšanim zarastanjem rana.

Pokazalo se da je med manje koristan za zacjeljivanje rana, unatoč činjenici da se koristi od ranih vremena. Med također uzrokuje kašnjenje u zacjeljivanju određenih vrsta rana..
S druge strane, objavljeni su dokazi da liječenje medom dovodi do bržeg zacjeljivanja ne dubokih opeklina u usporedbi s uobičajenim načinima liječenja. Zaražene postoperativne rane mogu brže zacijeliti medom nego antisepticima i gazom. Međutim, postoje dokazi o učinku meda na druge vrste rana - niske ili vrlo niske kvalitete.

Prema nekim studijama, lijekovi s najvećim rizikom negativnog utjecaja na zacjeljivanje rana i integritet kože uključuju antibiotike, antikonvulzive, inhibitore angiogeneze, steroide i nesteroidne protuupalne lijekove. Lijekovi za liječenje rana, s druge strane, uključuju željezni sulfat, inzulin, hormone štitnjače i vitamine..

Studije na štakorima pokazale su da kora turskog bora (Pinus brutia) povećava brzinu zarastanja rana. Također je otkriveno da aloe drvo (Aloe arborescens) ima bolja ljekovita svojstva u odnosu na aloe veru.

Za zarastanje rana važna je i odgovarajuća neurološka stimulacija. Izvješće iz 2013. pokazalo je da oštećenje živaca uzrokovano kapsaicinom rezultira neuropatijom malih vlakana i povezana je s sporijim zacjeljivanjem malih rana..

Matične stanice i dalje su nova granica istraživanja u arsenalu strategija zacjeljivanja rana. Pokazalo se da matične stanice, posebno masne matične stanice, poboljšavaju zarastanje rana. Daljnja istraživanja u ovom području izgledaju obećavajuće. Egzogene matične stanice dobivaju se iz mezenhima, obično dobivenih iz koštane srži, ali dostupnih iz drugih izvora, a koriste se za necjeljujuće upalne rane.

Sažetak

Proučavanje procesa povezanih sa zacjeljivanjem rana datira još od davnina i traje sve do danas. Interes je porastao u 1900-ima, a do 1960. postalo je jasno da se vrijeme zacjeljivanja rana može smanjiti na 50% ako se stvore odgovarajući uvjeti. Od tog vremena broj studija se neprestano povećavao. Znanstvenici žele razumjeti ne samo ogroman niz unutarnjih i vanjskih čimbenika u zacjeljivanju rana, već i unutarćelijske, izvanćelijske, molekularne i biokemijske procese i interakcije koje pridonose zacjeljivanju.

Proces zacjeljivanja rana kombinacija je međusobno povezanih i povezanih događaja. Razumijevanje ovih procesa i faktora koji utječu na njih nastavlja se širiti..